Instant heater

Instant heater

Een instant heater is een  kleine elektrische cv-ketel en verwarmt water door middel van elektriciteit.  Met behulp van weerstand wordt de elektriciteit vervolgens omgezet in warmte die het water verwarmt. De instant heater wordt met name gebruikt als warmwatervoorziening in de badkamer en keuken.

In tegenstelling tot een boiler houdt dat de instant heater geen water op voorraad. Hij begint pas met verwarmen van water als er warm water wordt gevraagd. Er is geen energie nodig voor het warm houden van water in een buffervat, zoals bij een boiler.

Efficiënt in energieverbruik

Het hoge vermogen van de instant heater is vaak maar relatief korte tijd nodig, bijvoorbeeld 5-10 minuten bij het douchen. Omdat de instant heater pas warm water produceert als er om wordt gevraagd, is het apparaat ondanks het hoge vermogen redelijk efficiënt in energieverbruik.

Combinatie met warmtepomp

De instant heater kan goed gecombineerd worden met een warmtepomp. De warmtepomp verwarmt water tot een temperatuur van 40 graden. Dat is een prima temperatuur voor (laag temperatuur) verwarming, maar niet voor tapwater. 40 graden is dan te laag. Het water moet tot 55 graden worden verwarmd om legionella besmettingen te voorkomen. Dat is een ideaal klusje voor de instant heater. De instant heater verwarmt het tapwater uit de bufferbak van warmtepomp van 40 graden door naar 55 graden.

Milieu Centraal

Op de site van Milieu Centraal kunt u meer lezen over isoleren, duurzame verwarming en wonen zonder aardgas.  

Meer weten?

Vraag advies bij het Energieloket in uw gemeente. Zij geven advies en kunnen u in contact brengen met specialisten in isolatie en/of duurzame warmte apparaten.