Samen duurzaam ondernemen met een energiehub
'Samen zorgen we voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet'
Wat is een energiehub?
Een energiehub is een lokale samenwerking van meerdere bedrijven met een grootverbruikaansluiting op het gebied van energie. De bedrijven stemmen opwek, opslag en verbruik van energie slim op elkaar af, binnen de beschikbare capaciteit van het energienet.Voor wie is een energiehub interessant
Als het net vol is, kan vermogen delen een oplossing zijn om tóch aan de benodigde elektriciteit te komen. Maar het werkt niet voor alle bedrijven en bedrijventerreinen. Een energiehub kan interessant wanneer u wilt:
- Verduurzamen of uitbreiden, maar geen mogelijkheid heeft om een nieuwe of zwaardere aansluiting te krijgen (bijvoorbeeld door netcongestie)
- Investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, een laadplein of een windmolen waarvoor onvoldoende transportvermogen in het lokale net aanwezig is
- Investeren samen met andere bedrijven in de buurt voor opslag of opwek om kosten en risico’s te verdelen
- Dat er een betere balans is tussen de lokale opwek en vraag
Daarnaast spelen andere factoren een rol, zoals hoe goed een bedrijventerrein georganiseerd is, hoe de structuur en indeling van het elektriciteitsnet op het terrein eruitziet (de nettopologie) en hoeveel flexibel vermogen de bedrijven hebben.
De voordelen van een energiehub
- Ruimte om te groeien: door de gezamenlijke netcapaciteit slim te verdelen, creëert u ruimte om uit te breiden of te verduurzamen – ook als het elektriciteitsnet vol zit.
- Kosten besparen door: samen met andere bedrijven te investeren en door de kosten voor het transportvermogen te delen
- Duurzaam ondernemen: door samen elektriciteit op te wekken en onderling op elkaar af te stemmen, draagt u bij aan een toekomstbestendig en duurzaam elektriciteitsnet.
Ontdek het Kennisplatform Energiehubs
Ondanks de voordelen is een energiehub geen eenvoudige oplossing. Het vraagt veel onderzoek, kennis, overleg en tijd. Zo is de gemiddelde doorlooptijd van idee tot realisatie al gauw zo’n twee jaar. Het is een investering in uw toekomstbestendige energieaanpak.In samenwerking met ondere andere ondernemers, dienstverleners en experts uit de sector is er een kennisplatform ontwikkeld voor bedrijven die willen groeien of verduurzamen. Dit platform helpt u ontdekken of een energiehub de juiste oplossing is voor uw bedrijf en welke marktpartijen daarbij kunnen helpen.
Daarnaast vindt u hier ook praktische informatie die u nodig heeft om met een energiehub aan de slag te gaan. Het Stappenplan voor Energiehubs neemt u stap voor stap mee door het hele proces.
Producten binnen energiehubs
Investeren in energiehubs is investeren in de toekomst. Als netbeheerder helpen wij met het faciliteren en coördineren om het proces goed te laten lopen. U bent samen met de andere bedrijven verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de energiehub. Wanneer u tot een samenwerking gekomen bent leggen wij deze samen vast in een overeenkomst.Energie-buurtscan
Transportovereenkomst voor groepen
Groepscontract Capaciteitsbeperking op afroep
Wij helpen u graag verder
U gaat samen met andere bedrijven aan de slag met de eerste stappen van het ontwikkelen van een energiehub. Daarna is afstemming nodig met Liander. Onze Coördinatoren helpen u graag verder om zo snel mogelijk naar een volgende stap te gaan.
Regio: Amsterdam, Noord-Holland en Friesland
Marco Bosch
Regio: Flevoland
Roy Crooijmans
Regio: Zuid-Holland
Joost Akkermans
Regio: Gelderland
Erwin Hoeksma
Meer weten?
U heeft een grootverbruikaansluiting (grootzakelijke klant) als:
- U facturen ontvangt van Liander én van uw energieleverancier.
- Uw elektriciteitsaansluiting groter is dan 3x80 Ampère.
- Uw gasaansluiting groter is dan 40 m3/h.

Ontdek het stappenplan
Het Stappenplan voor Energiehubs is hét instrument dat u helpt om op het juiste moment de juiste stappen te zetten bij het vormen van een energiehub. Het Stappenplan voor Energiehubs kunt u vinden op het kennisplatform en is ontwikkeld in samenwerking met netbeheerders, ondernemers, dienstverleners, en experts uit de sector.
Ga naar het stappenplan