Actuele knelpunten en oplossingen in Holland Rijnland

Verdeelstation
Plaats(en)
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie 
Alphen Centrum 
Industrieterrein De Schans, Hazerswoude-Dorp, Industrieterrein Hazerswoude-Dorp, Boskoop Door spannings- en capaciteitsproblemen op verdeelstation Alphen Centrum, kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en het terugleveren van elektriciteit.  

We lossen dit op door de netstructuur in de regio aan te passen. Daarnaast gaan we vermogen omschakelen naar Alphen West en valt er voeding weg van RS Boskoop, wat omgebouwd wordt naar OS Boskoop. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2024 en het vierde kwartaal van 2028 af. 
 
Het congestiemanagementonderzoek van Alphen aan de Rijn (verdeelstation Alphen Centrum) voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport  
Alphen West

Alphen a/d Rijn zuidoost

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Alphen West. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit. We realiseren een nieuw regelstation om de capaciteit voor teruglevering te vergroten en een nieuw onderstation voor levering. Daarnaast gaan we het distributienet verzwaren en uitbreiden en passen we de netstructuur aan. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd af tussen het vierde kwartaal van 2022 en het derde kwartaal van 2026. Het congestiemanagementonderzoek van Alphen West voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Boskoop
Boskoop 
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Boskoop. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit en het realiseren van een nieuw station. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in het derde kwartaal van 2026 af. Het congestiemanagementonderzoek van Boskoop voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.  Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Hillegom
Hillegom 

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Hillegom. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2029 af.

Het congestiemanagementonderzoek voor verdeelstation Hillegom voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Leiden Zuid-West 
Leiden
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leiden Zuid-West. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2028 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Leiderdorp Leiderdorp, Oud Ade, Kaag 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leiderdorp. Dit geldt voor zowel teruglevering als verbruik van elektriciteit.  

We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het uitbreiden van de stationscapaciteit. We breiden ook het elektriciteitsnet uit met een nieuwe kabel. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd af tussen het derde kwartaal van 2023 en het tweede kwartaal van 2028. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Leimuiden
Leimuiden, Nieuwveen, Roelofarendsveen, Ter Aar 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leimuiden. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door de stationscapaciteit uit te bereiden en de kabelcapaciteit te vergroten. Daarnaast wordt het distributienet verzwaard en uitgebreid. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen het eerste kwartaal van 2025 en het vierde kwartaal van 2028. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
 Lisse LisseDoor capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Lisse. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in het vierde kwartaal van 2029 af.Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Nieuwkoop
Nieuwveen, Papenveer, Korteraar, Ter Aar
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Nieuwkoop. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd tussen medio 2021 en eind 2026 af.  Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Noordwijk
Noordwijk Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Noordwijk. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden in het vierde kwartaal van 2029 af. 

Het congestiemanagementonderzoek voor verdeelstation Noordwijk voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Rijnsburg
Oegstgeest
Eén van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Rijnsburg (route RB 10-1V108) heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit. Het is nodig een nieuwe middenspanningskabel aan te leggen van het station Rijnsburg naar de wijk Haaswijk in Oegstgeest.   

We verwachten de werkzaamheden hiervoor in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden. 
Vooraankondiging volgens oude netcode 
Sassenheim
Noordwijkerhout Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Sassenheim. Dit geldt voor het verbruik van elektriciteit.   

We lossen dit op door de capaciteit van het net in de regio en de stationscapaciteit uit te breiden. We verwachten dit gefaseerd af te ronden tussen het tweede kwartaal van 2023 en het vierde kwartaal van 2030. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Zoeterwoude
Zoeterwoude
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zoeterwoude. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit in het derde kwartaal van 2026 af.  
Vooraankondiging en onderzoeksrapport