Actuele knelpunten en oplossingen in Zaanstreek-Waterland en IJmond

Verdeelstation
Plaats(en)
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie
BeverwijkHeemskerkerduin

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Beverwijk. Dit geldt voor het verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2027 en het vierde kwartaal van 2028 af. 

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
EdamEdam, Noordbeemster, Oosthuizen, Schardam, Warder, Middelie

Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Edam. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

Naar verwachting ronden we deze werkzaamheden gefaseerd af tussen eind 2025 en het vierde kwartaal van 2028. 

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
KrommenieKrommenie, Wormerveer
Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Krommenie. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit en door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Ook gaan we de netstructuur aanpassen. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen het derde kwartaal van 2026 en het vierde kwartaal van 2028.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
MonnickendamMonnickendam, Moeniswerf, Uitdam, Broek in Waterland

Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we  
tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Monnickendam. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit.

We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten en het realiseren van een nieuw station. Daarnaast wordt op dit moment onderzocht of het station zelf omgebouwd moet worden naar een regelstation. Deze ombouw zorgt er mede voor dat het knelpunt verdwijnt.

Naar verwachting ronden we dit tussen het vierde kwartaal van 2025 en het eerste kwartaal van 2031 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Purmerend Kwadijker-koogwegPurmerend
Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Purmerend Kwadijkerkoogweg. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten en een nieuw station te realiseren. Naar verwachting ronden we dit eind 2026 af.Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Purmerend SchaepmanstraatPurmerend, Ilpendam, Noordbeemster, Middenbeemster, Zuidoostbeemster, De Rijp, Spijkerboor

Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor zowel verbruik als teruglevering, op meerdere velden van verdeelstation Purmerend Schaepmanstraat.

We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Daarnaast breiden wij de capaciteit op het station uit. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd. Naar verwachting ronden wij deze werkzaamheden gefaseerd af tussen eind 2026 en het vierder kwartaal van 2028.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
VelsenWijk aan Zee, Heemskerk, Beverwijk, Castricum
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Velsen. Dit geldt voor zowel verbruik, als voor teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor tussen het tweede kwartaal van 2026 en het vierde kwartaal van 2028 af.Vooraankondiging en onderzoeksrapport
WestzanerpolderWestzanerpolder

Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Westzanerpolder. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit halverwege 2025 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode
WijdewormerWijdewormer, De Goorn, Akersloot, Landsmeer

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wijdewormer. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.

We lossen dit op door de stationscapaciteit uit te breiden.

Naar verwachting ronden we dit het vierde kwartaal van 2025 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode
Zaandam NoordZaandam-zuidoost (Achtersluis-polder)

Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor verbruik op verdeelstation Zaandam Noord.

We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station en het aanpassen van de netstructuur. Ook breiden we de stationscapaciteit en kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen het derde kwartaal van 2022 en het vierde kwartaal van 2028 af.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Zaandam WestZaandam, Westzaan, Oostzaan, ZuiderhoutDoor spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zaandam West. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door de capaciteit van het verdeelstation te vergroten en het distributienet te verzwaren en uit te breiden. Dit verwachten we in fases tussen eind 2026 en begin 2028 af te ronden. Het congestiemanagementonderzoek van Zaandam West voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.Vooraankondiging en onderzoeksrapport
ZaandijkWestzaan, Nauerna, Kerkbuurt

Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen op verdeelstation Zaandijk. Dit geldt voor zowel het verbruik als het terugleveren van elektriciteit.

We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden deze werkzaamheden in fases af tussen het vierde kwartaal van 2028 en het vierde kwartaal van 2030.

Vooraankondiging en onderzoeksrapport