Actuele knelpunten en oplossingen in Achterhoek

Verdeelstation  
Plaats(en)  
Oorzaak, oplossingen en einddatum  
Meer informatie 
Aalders 
Dinxperlo, De Heurne, IJzerlo, Lintelo 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Aalders. Dit geldt voor verbruik en teruglevering. 
We breiden het elektriciteitsnet in de regio uit. Dit verwachten we eind 2022 af te ronden. 
Bekijk de voortgang van de werkzaamheden 

Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode
Angerlo 
Angerlo, Steenderen, buitengebied noordoost Doesburg, Hummelo 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Angerlo. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd af tussen het vierde kwartaal van 2024 en tweede kwartaal van 2029.  Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Borculo
Borculo, Ruurlo, Veldhoek, Beltrum 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Borculo. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd tussen het vierde kwartaal van 2023 en het vierde kwartaal van 2024 af.  Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Bramel
Vorden, Kranenburg, Linde 
Door spanningsproblemen op een van de kabels aangesloten op verdeelstation Bramel, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het uitbreiden van de stationscapaciteit, het verzwaren en uitbreiden het distributienet en het aanpassen van netstructuur. Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2026 af.  
Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Dale Aalten, Lichtenvoorde, Zieuwent, Harreveld, Vragender, Barlo
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dale. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd tussen eind 2023 en eind 2028 af.  
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Doetinchem 
Doetinchem, Braamt, Wehl, Hummelo, Zelhem, Halle 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Doetinchem. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het uitbreiden van het station. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd tussen het eerste kwartaal 2025 en het vierde kwartaal van 2028 af. Het congestiemanagementonderzoek van Doetinchem voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Eibergen  Eibergen, Rekken, Neede  Door spanningsproblemen kunnen we kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Eibergen. Dit geldt voor zowel het verbruiken als het terugleveren van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen het vierde kwartaal van 2023 en het vierde kwartaal van 2026 af. Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Olde Kaste 
Hengelo, Varssel
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Olde Kaste. Dit geldt voor zowel het verbruiken als het terugleveren van elektriciteit. 
We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het realiseren van een nieuw station. De werkzaamheden ronden we naar verwachting eind 2027 af. Het congestiemanagementonderzoek van Olde Kaste voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport  
Pramer
Lievelde, Groenlo en buitengebied
Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Pramer. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.  
We breiden het elektriciteitsnet in de regio uit. We breiden uit in het gebied tussen Groenlo en Lievelde. Ook het middenspanningsnet in het buitengebied ten oosten van Groenlo wordt uitgebreid. Daarnaast passen we ook de netstructuur aan. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd tussen 2021 en eind 2023 af. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Slaghout
’s Heerenberg, Zeddam, Braamt, Azewijn 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Slaghout. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het net in de regio uit te breiden. Ook gaan we een nieuw station realiseren. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd tussen 2025 en het vierde kwartaal van 2027 af. Het congestiemanagementonderzoek van Slaghout voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Ulft Ulft, Megchelen, Azewijn, Wijnbergen 
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ulft. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit.  
We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.  
Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode 
Winterswijk
Winterswijk, Groenlo, Vragender, Meddo, Kotten, De Haart 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Winterswijk. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor gefaseerd af tussen het vierde kwartaal van 2023 en het derde kwartaal van 2029. Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
WischVarsseveld, Westendorp, Halle-Nijman 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wisch. Dit geldt voor zowel teruglevering als verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen het derde kwartaal van 2023 en het derde kwartaal van 2029 af. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport