Actuele knelpunten en oplossingen in Noordoostpolder en Urk

Verdeelstation  
Plaats(en) 
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie
Emmeloord
Urk, Noordoostpolder
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Emmeloord. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. Verschillende oorzaken zorgen in de aankomende jaren voor structurele congestie op verdeelstation Emmeloord. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd af tussen medio 2024 en medio 2025.
Bekijk de Voortgang van de werkzaamheden rondom Urk 
Luttelgeest
Luttelgeest, Blankenham
Door spanningsproblematiek op het verdeelstation Luttelgeest is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. We leggen een nieuwe verbinding aan van 20kV naar het industrieterrein Oudehaske. Klanten zullen worden aangesloten op de nieuw te realiseren 20kV ring. Daarnaast zullen we de capaciteit van de bestaande 10kV transformatoren vergroten. Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in het vierde kwartaal 2022 afgerond te hebben.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Nagelerweg 23
Emmeloord
Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Nagelerweg 23. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2024 af. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Ring 56A 
Nagele
Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ring 56A. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2024 af. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Ter Schouwstraat 3
Ens
Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ter Schouwstraat 3. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2024 af. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Vollenhove (Enexis)
Vollenhove, Marknesse, Luttelgeest, Kuinre 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Vollenhove van Enexis en het achterliggende middenspanningsnet van Liander. Dit geldt voor verbruik en teruglevering. 
Liander werkt aan een oplossing voor verbruik. Zo leggen we een nieuw middenspanningsnet aan rond Marknesse. We verwachten de werkzaamheden tussen 2024 en medio 2025 af te ronden. 
Voor teruglevering werkt Enexis aan een oplossing op verdeelstation Vollenhove. De verwachte duur van structurele congestie is langer dan vier jaar. Naar verwachting zal de netuitbreiding van het HS net rondom Vollenhove pas na 2027 gereed zijn. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport volgens oude netcode