Actuele knelpunten en oplossingen Flevopolder

Verdeelstation
Plaats(en)
Oorzaak, oplossingen en einddatum
Meer informatie
Almere
AlmereDoor spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Almere. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit in het eerste kwartaal van 2026 af.
Vooraankondiging volgens oude netcode
Biddinghuizen 
Buitengebied ten zuidwesten van Biddinghuizen 
Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Biddinghuizen. Dit geldt voor zowel verbruik als teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden gefaseerd af tussen het vierde kwartaal van 2025 en het tweede kwartaal van 2027.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Dronten
Dronten, Lelystad, Swifterbant, Biddinghuizen 
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dronten. Dit geldt voor zowel verbruik als voor teruglevering van elektriciteit.
 
We breiden het station Dronten uit. Dit doen we door extra transformatoren te plaatsen. Tegelijkertijd passen we verdeelstation Biddinghuizen aan. Deze sluiten we volledig aan op de nieuwe transformatoren van station Dronten.;

De uitbreidingen van de stations Dronten en Biddinghuizen zijn naar verwachting medio 2023 gereed.;

Ook gaan we het distributienet verzwaren en uitbreiden. Dit verwachten we gefaseerd af te ronden tussen het derde en het vierde kwartaal van 2027.   
Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen die ervoor zorgen dat in de nabije toekomst meer capaciteit beschikbaar komt. Het windplan Blauw (projectgebied Noord) krijgt een gezamenlijke aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet. De huidige windturbines van het windplan Blauw die zijn aangesloten op het regionale net bij Liander, blijven tot uiterlijk 2022 in bedrijf. Door het amoveren van oude windturbines komt er capaciteit vrij op station Dronten. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport;
DrontenPioniersweg;
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dronten. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station, het verzwaren en uitbreiden van het distributienet en het aanpassen van de netstructuur. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden het tweede kwartaal van 2027 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Lelystad
Gebied ten noorden van Lelystad (inclusief Oostervaart) 
Het station Lelystad heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. Het is tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

We breiden het station Lelystad uit. Dit wordt gedaan door het plaatsen van extra transformatoren, waardoor we de capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit vergroten. De uitbreidingen van station Lelystad zijn naar verwachting eind 2023 gereed. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
 
Noordersluis
Lelystad
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Noordersluis. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor in het eerste kwartaal van 2026 af
Vooraankondiging en onderzoeksrapport;
Pampus 
Gemeente Almere
Door spannings-en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik van elektriciteit op het verdeelstation Pampus. We lossen dit op door het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. Naar verwachting ronden we dit in het eerste kwartaal van 2026 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Stichtse Kant
Gemeente Almere
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Stichtse Kant. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door een nieuw verdeelstation te realiseren. Ook passen we de netstructuur aan. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd af tussen het vierde kwartaal van 2023 en het vierde kwartaal van 2025. 
Vooraankondiging en onderzoeksrapport  
De VaartAlmere
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation De Vaart. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor in het tweede kwartaal van 2029 af.  Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Zeewolde
Zeewolde, buitengebied tussen Zeewolde, Almere en Lelystad
Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zeewolde. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit. We lossen dit op doordat de nieuwe windturbines in het Windplan Rood (projectgebied Zuid) een gezamenlijke aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet krijgen. De huidige windturbines die zijn aangesloten op het regionale net bij Liander, blijven deels tot 2026 ‘dubbel draaien’ met de nieuwe turbines. Daarna verwijderen we de oude turbines en ontstaat er mogelijk extra ruimte voor teruglevering bij Liander.  

Naar verwachting ronden we dit in het vierde kwartaal van 2023
Vooraankondiging en onderzoeksrapport 
Zuiderveld
Lelystad, buitengebied ten zuiden van Lelystad
Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zuiderveld. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.  

Vooral de stad Lelystad en het gebied rondom Lelystad Airport is aangesloten op dit station. Station Zuiderveld staat in een woonwijk. Het vergroten van de capaciteit door het plaatsen van extra transformatoren is daardoor niet mogelijk. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station op een andere plek en het verzwaren en uitbreiden van het distributienet. De verwachting is dat de werkzaamheden tussen het vierde kwartaal 2025 en het derde kwartaal van 2026 gereed zijn. Het congestiemanagementonderzoek van Zuiderveld voor verbruik is inmiddels afgerond. Het knelpunt kan hiermee niet volledig worden opgelost.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport
Zuigerplasdreef;
Lelystad
Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zuigerplasdreef. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We lossen dit op door het realiseren van een nieuw station. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden hiervoor in het eerste kwartaal van 2027 af.
Vooraankondiging en onderzoeksrapport