Transportcapaciteit in Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft een hoge ambitie in nieuwbouw en het verduurzamen van mobiliteit en bedrijventerreinen. Steeds meer agrarische-en tuinbouwbedrijven willen zonnepanelen plaatsen op daken en elektriciteit terugleveren. Daarnaast neemt de vraag naar zonneweides, die duurzame energie terugleveren, steeds meer toe.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 23 juli 2020. De verwachte nieuwe update is op 3 september 2020. Deze knelpunten betreffen alleen grootzakelijke aansluitingen.

Waarom toch een aansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe aansluiting of een bestaande aansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Zuid-Holland

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Alphen Centrum Hazerswoude-Dorp, Industrieterrein Hazerswoude-Dorp, Boskoop Door spanningsproblematiek op één van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Alphen Centrum (route ALPC 10-1V103), is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit. Het is nodig het middenspanningsnet aan te passen en te verzwaren in het buitengebied rond Hazerswoude-dorp. We verwachten de werkzaamheden hiervoor eind 2022 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Nieuwkoop Nieuwveen Door spanningsproblematiek op één van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Nieuwkoop (route RB 10-1V108), is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit. Het is nodig het middenspanningsnet aan te passen in het buitengebied rond Nieuwveen. We verwachten de werkzaamheden hiervoor medio 2021 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Rijnsburg Oegstgeest Eén van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Rijnsburg (route RB 10-1V108) heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit. Het is nodig een nieuwe middenspanningskabel aan te leggen van het station Rijnsburg naar de wijk Haaswijk in Oegstgeest. We verwachten de werkzaamheden hiervoor medio 2021 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Zevenhuizen Zuidplaspolder (Zevenhuizen, Moerkapelle, Boskoop, industrieterrein gemeente Hazerswoude-dorp)

  Het station Zevenhuizen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van extra elektriciteit. We kunnen niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit.

  Samen met Tennet en Stedin werken wij hard aan de realisatie van een nieuw onderstation. We verwachten dat de werkzaamheden hiervoor in 2025 zijn afgerond. Het vinden van een geschikte locatie voor dit onderstation, heeft echter invloed op de planning van de werkzaamheden.

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Meer over het congestieonderzoek

Icoon Vergrootglas

Liander onderzoekt in drukke gebieden de mogelijkheid voor congestiemanagement. Wat betekent de uitkomst van zo’n onderzoek?