Transportcapaciteit in Gelderland

Capaciteit in Gelderland

In veel Gelderse agrarische gebieden zijn plannen voor de opwek van wind- en zonne-energie. Bovendien ontwikkelt glastuinbouw zich snel in de Bommelerwaard en West-Betuwe. Ook zien we een sterke groei van industrieterreinen en woningbouw. Daarnaast is er veel vraag naar laadpunten voor elektrisch (bus)vervoer omdat de provincie vanaf 2025 een ‘zero emissie’ doelstelling heeft vastgesteld voor nieuwe bussen. 

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Gelderland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 15 oktober 2020. De verwachte nieuwe update is op 29 oktober 2020. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruik aansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe of een bestaande grootverbruikaansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Gelderland

 •  

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Aalders Dinxperlo, De Heurne, IJzerlo Door spanningsproblematiek op zes van de transportkabels die aangesloten zijn op station Aalders, kan er tijdelijk geen extra elektriciteit worden afgenomen. Op twee van deze kabels kan er door spanningsproblematiek tijdelijk ook geen extra elektriciteit worden teruggeleverd. In 2020 wordt daarom het middenspanningsnet in Dinxperlo uitgebreid.

  Bekijk de Voortgang van de werkzaamheden

  Angerlo Steenderen, buitengebied noordoost Doesburg, Hummelo Eén van de transportkabels aangesloten op het station Angerlo, heeft de maximale capaciteit bereikt voor zowel het afnemen als terugleveren van extra elektriciteit. Door de toenemende vraag naar het terugleveren van elektriciteit, ontstaat op de transportkabel ook spanningsopdrijving. Het is nodig om het middenspanningsnet in Steenderen uit te breiden. We leggen een nieuwe voedingskabel aan door het gebied. De verwachting is dat we dit eind 2024 afronden.

  Borculo Borculo, Ruurlo, Veldhoek Door spannings- en capaciteitsproblemen op verdeelstation Borculo, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels en distributieruimtes aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af. 

  Bramel Vorden, Kranenburg, Linde

  Door spanningsproblemen op een van de kabels aangesloten op verdeelstation Bramel, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en de teruglevering van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier.

  Dale Lichtenvoorde, Zieuwent, Harreveld, Vragender, Barlo Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Dale, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit. Het is nodig om het middenspanningsnet in Lichtenvoorde uit te breiden. We leggen een nieuwe voedingskabel aan door het gebied. De verwachting is dat we dit eind 2024 afronden.

  Doetinchem Doetinchem, Wehl, Zelhem, Halle-Heide, Veldhoek, Velswijk, Keijenborg, Hummelo Het station Doetinchem heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transport van elektriciteit, voor zowel het afnemen als het terugleveren van elektriciteit.

  Daarnaast kunnen door spanningsproblematiek drie transportkabels die zijn aangesloten op station Doetinchem geen extra vermogen meer transporteren en kan er daardoor geen elektriciteit worden teruggeleverd aan het net. Een andere transportkabel die is aangesloten op dit station, kan door spanningsproblematiek geen extra vermogen meer transporteren waardoor er tijdelijk geen extra elektriciteit kan worden afgenomen. Tot slot hebben twee andere aangesloten transportkabels de maximale capaciteit bereikt voor zowel het afnemen als het terugleveren van extra elektriciteit. Door de toenemende vraag naar terugleveren, ontstaat op deze kabels ook spanningsopdrijving.

  We gaan het net in de regio uitbreiden met een nieuwe spanningsring. Dit verwachten we in het eerste kwartaal van 2025 af te ronden.

  Eibergen Eibergen, Rekken, Neede Het verdeelstation Eibergen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van extra elektriciteit. We kunnen hierdoor tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. We breiden het net in de regio uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.

  Olde Kaste Hengelo, Varssel Het station Olde Kaste heeft de maximale capaciteit bereikt voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Daarnaast is een kabel vanuit het onderstation Doetinchem richting Keijenborg niet in staat te voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor verbruik en teruglevering. Het is nodig een nieuw 20/10kV regelstation te bouwen.

   

  We beginnen met het aanleggen van een dubbele ring middenspanningskabel van het station Doetinchem naar het station Olde Kaste. Dit nieuwe transportnet wordt aangesloten op beide stations. Daarnaast koppelen we twee bestaande distributieverbindingen om aansluitmogelijkheden te creeren op station Olde Kaste. De werkzaamheden hiervoor duren 1 to 2 jaar.

  We bouwen een nieuw 10/10kV regelstation ter vervanging van het huidige station Olde Kaste. Mede door de aankoop van grond hiervoor, duren deze werkzaamheden 2,5 tot 3 jaar.

  Tot slot maken we van het 10/10kV regelstation een 20/10kV regelstation. Om dit te kunnen doen, is het nodig dat eerst onderstation Doetinchem een 20kV station wordt. De werkzaamheden ronden we naar verwachting eind 2025 af.

  Pramer Lievelde, Groenlo en buitengebied De grote vraag naar terugleveren van elektriciteit zorgt voor spanningsproblematiek op twee van de transportkabels die aangesloten zijn op station Pramer. Hierdoor kan tijdelijk geen extra elektriciteit worden teruggeleverd. In 2021 wordt het middenspanningsnet in Lievelde daarom uitgebreid.

   

  Daarnaast heeft één van de aangesloten transportkabels op station Pramer de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit voor zowel het afnemen als het terugleveren. Door de toenemende vraag naar het terugleveren van elektriciteit, ontstaat op deze kabel ook spanningsopdrijving. Het is nodig een nieuwe voedingskabel aan te sluiten op het nieuw gebouwde station Laarberg. Deze werkzaamheden staan in 2020 ingepland.

  Ulft Ulft, Megchelen, Azewijn, Wijnbergen De grote vraag naar terugleveren van elektriciteit zorgt voor spanningsproblematiek op vier van de transportkabels die aangesloten zijn op station Ulft. Hierdoor kan tijdelijk geen extra elektriciteit worden teruggeleverd. In 2021 wordt het middenspanningsnet in Ulft daarom uitgebreid.

  Winterswijk Winterswijk, Groenlo, Vragender, Meddo, Kotten, De Haart Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Winterswijk, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit.

  We leggen een nieuw middenspanningsnet aan. Dat verwachten we eind 2024 af te ronden.

  Wisch Varsseveld, Westendorp, Halle-Nijman Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Wisch, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting lossen we dit probleem in het derde kwartaal van 2023 op.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Bemmel Huissen, Angeren, Doornenburg

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering van stroom op verdeelstation Bemmel.

  We gaan het elektriciteitsnet in deze regio uitbreiden. We verwachten deze werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

  Rijnwaarden Herwen, Aardt, Pannerden, Oude Rijngebied

  Door spanningsproblemen kunnen we op verdeelstation Rijnwaarden niet aan alle aanvragen voor het afnemen van elektriciteit voldoen.

  Liander investeert volop in de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Ook in dit gebied gaan we werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet uit te breiden. Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in 2023 afgerond te hebben.

  Waalsprong Nijmegen, Lingewaard

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering van stroom op verdeelstation de Waalsprong.

  Liander gaat het elektriciteitsnet in deze regio uitbreiden. We verwachten dit in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

  Bekijk de voortgang van de werkzaamheden

    

  Zevenaar Industrieterrein 7Poort, Didam, Oud-Dijk, Nieuw-Dijk, Loerbeek, Beek, Babberich

  Door spannings- en capaciteitsproblematiek is op meerdere velden van verdeelstation Zevenaar de maximale transportcapaciteit bereikt. Dit geldt voor zowel het afnemen als het terugleveren van elektriciteit. Om de huidige knelpunten op het industrieterrein Zevenpoort op te lossen leggen wij twee nieuwe middenspanningskabels aan. We gaan ons middenspanningsnet hier verzwaren. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Barneveld Walderveen, De Glind

  Door spannings- en capaciteitsproblemen op verdeelstation Barneveld, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit in 2021 af. 

   

  Ede Lunteren Door spanningsproblematiek kunnen we in en om Lunteren geen extra vermogen meer transporteren en kan er tijdelijk geen extra elektriciteit meer worden teruggeleverd. Het is nodig om nieuwe kabels aan te leggen en transformatoren aan te passen. We verwachten de werkzaamheden hiervoor in 2022 af te ronden.

   

  Ede West Ederveen, Lunteren Door spannings- en capaciteitsproblemen op een van de kabels aangesloten op station Ede West kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor het afnemen van elektriciteit. Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier.

   

  Frankeneng Ede-Frankeneng Door spanningsproblemen op een van de kabels aangesloten op verdeelstation Frankeneng, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit. Op dit moment wordt een studie uitgevoerd naar de oplossing van dit probleem. Zodra die studie is afgerond kan er een termijn genoemd worden wanneer we dit probleem verwachten op te lossen.

  Nijkerk Bedrijventerrein en buitengebied, Huinen, Terschuur De middenspanningskabels die het bedrijventerrein in Nijkerk en het buitengebied van elektriciteit voorzien, hebben de maximale capaciteit bereikt. Daarnaast veroorzaakt decentrale opwek spanningsproblematiek. Op het bedrijventerrein kunnen we momenteel tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het leveren van elektriciteit. In het buitengebied kunnen we tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.  Om weer te kunnen voldoen aan aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit, is het nodig nieuwe kabels aan te leggen en transformatoren aan te passen. We verwachten met de werkzaamheden hiervoor klaar te zijn in 2022.  Om weer te kunnen voldoen aan aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit, is het nodig een middenspanningsruimte om te bouwen en een nieuwe kabel te leggen. We verwachten met deze werkzaamheden klaar te zijn in 2020.

   

  Putten Putten, Het Oever, Strand Horst Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Putten, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. We breiden het middenspanningsnet in dit gebied uit. We verwachten dit eind 2021 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Ermelo Ermelo, Telgt Een van de kabels aangesloten op verdeelstation Ermelo heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van extra elektriciteit, met name ten zuidwesten van Ermelo. Op dit moment wordt een studie uitgevoerd naar de oplossing van dit probleem. Zodra die studie is afgerond kan er termijn genoemd worden wanneer we dit probleem verwachten op te lossen.

  Harderwijk Drielanden, Horst, Strand Horst

  Een van de kabels aangesloten op verdeelstation Harderwijk heeft zijn capaciteitsgrens bereikt. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit.

  We verzwaren ons middenspanningsnet in dit gebied. Naar verwachting ronden we dit eind 2021 af. 

  de Koekoek Elburg (bedrijventerrein t Harde) De middenspanningskabel die bedrijventerrein 't Harde van elektriciteit voorziet, heeft de maximale capaciteit bereikt. We kunnen momenteel hier niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het leveren van elektriciteit. Het is nodig een extra middenspanningskabel aan te leggen, van het verdeelstation de Koekoek naar dit gebied. We verwahcten de werkzaamheden hiervoor in 2020 uit te voeren.

   

  Lorentz Harderwijk, bedrijventerrein Lorentz Meerdere kabels aangesloten op verdeelstation Lorentz hebben hun maximale capaciteit bereikt. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit. Op dit moment wordt een studie uitgevoerd naar de oplossing van dit probleem. Zodra die studie is afgerond kan er een termijn genoemd worden wanneer we dit probleem verwachten op te lossen.

  Vaassen Epe, Emst, Tongeren

  Door spanningsproblematiek kan op een veld van verdeelstation Vaassen niet voldaan worden aan alle aanvragen voor verbruik.  

  Liander plant de werkzaamheden voor de uitbreiding van het net. De verwachting is dat deze in 2021 afgerond zijn.

 •  

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Buurmalsen Geldermalsen (buitengebied aan de zuidoostzijde), Est

  Een van de kabels, aangesloten op verdeelstation Buurmalsen, heeft momenteel spanningsproblemen. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik of de teruglevering van elektriciteit.

  We gaan ons middenspanningsnet in het gebied verzwaren. We verwachten dit eind 2021 af te ronden.

  Dodewaard Kesteren, Opheusden, Ochten Een van de kabels, aangesloten op verdeelstation Dodewaard, heeft momenteel spanningsproblemen. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik of de teruglevering van elektriciteit.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier.

  De Epen Gameren Het verdeelstation De Epen heeft zijn maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan aanvragen voor het leveren van extra elektriciteit. Het is nodig het station uit te breiden. Liander heeft de grond voor deze uitbreiding inmiddels aangekocht en het investeringsvoorstel bijna afgerond. We voegen drie 20/10kV transformatoren toe en een middenspanningsinstallatie. Daarnaast zullen we extra velden toevoegen die ervoor zorgen dat er meer aansluitingen rechtstreeks op het station kunnen worden aangesloten. We verwachten met deze werkzaamheden klaar te zijn in het eerste kwartaal van 2023.

   

  NeerijnenNeerijnen Het verdeelstation Neerijnen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het leveren van elektriciteit. Het is nodig het elektriciteitsnet te verzwaren. Liander kijkt voor een groter gebied, waar Neerijnen onderdeel van is, wat de meest efficiënte oplossing is. We onderzoeken hoe we in de capaciteit van het huididge verdeelstation kunnen vergroten en een nieuw verdeelstation kunnen bouwen. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met Tennet en de betrokken gemeenten. Volgens de huidige planning zijn de capaciteitsproblemen hiermee op zijn vroegst in 2023 opgelost. Dit is mede afhankelijk van de mogelijkheden om de bestaande station Neerijnen en Zaltbommel uit te kunnen breiden.

  Liander nodigt aangeslotenen in congestiegebied Neerijnen met een gecontracteerd transportvermogen van minimaal 1 MW uit om in contact te komen om te bekijken of zij tegen vergoeding kunnen bijdragen aan congestiemanagement.

  Velddriel Velddriel Het elektriciteitsstation Velddriel heeft de maximale cpaaciteit voor transport van elektriciteit bereikt. We kunnen daarom niet voldoen aan vragen voor het leveren van extra elektriciteit. Het is nodig het elektriciteitsstation in Velddriel uit te breiden. Liander onderzoekt momenteel op welke manier dat het beste uitgevoerd kan worden. We verwachten het station uit te breiden met extra kabels om de capaciteit van het station te vergroten. Ook verwachten we uit te breiden met extra velden om meer aansluitingen rechtstreeks op het station aan te sluiten. We verwachten dat de werkzaamheden hiervoor in het eerste kwartaal van 2022 zijn afgerond.

  We onderzoeken daarnaast de mogelijkheid om het spanningsniveau van het station aan te passen naar 20kV. Deze mogelijkheid is afhankelijk van de voorzienbare groei van de vraag vanuit onder meer de tuinbouw in dit gebied.

 •  

   

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Gorssel Deventer (A1 Bedrijvenpark en bedrijventerrein rond knooppunt Deventer)

  Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Gorssel kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor het afnemen van elektriciteit.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier. 

   

  Lochem Laren, Lochem, Barchem, Kranenburg, Linde Door spanningsproblematiek kunnen we in en om Lochem geen extra vermogen meer transporteren en kan er tijdelijk geen extra elektriciteit meer worden teruggeleverd. Wij zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we dit probleem het beste kunnen oplossen. Wanneer het onderzoek klaar is, kunnen we specifieke oplossingen en realisatietermijnen beschrijven. Onze verwachting dat we de huidige problemen in 2022 hebben opgelost.

  Woudhuis Klarenbeek, De Kar, Wilp, Bussloo Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Woudhuis, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit.

  We breiden ons middenspanningsnet in het gebied uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2021 af. 

  Zutphen Zutphen, Bedrijventerrein De Mars, Baak, Steenderen, Epse Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Zutphen, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting lossen we dit probleem in 2023 op.

   

Opgeheven knelpunten in Gelderland

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Gelderland

Icoon Vergrootglas

Waar in Gelderland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?