Problemen met terugleveren van stroom?

Problemen met terugleveren

We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen. In sommige gevallen kan het stroomnet al die stroom niet meer goed verwerken en ontstaan er problemen. De zonnepanelen vallen voor jouw veiligheid uit als de belasting op het net te hoog wordt. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net. Zo voorkomen we schade aan elektrische apparatuur. Het is fijn dat het net hierdoor niet overbelast raakt, wel vervelend voor jou als eigenaar. Wij helpen je daarbij. Zo gaan we samen met de stroom vooruit.  

 

 

Opgewekte stroom zelf gebruiken en slimme apparaten

Zonnepanelen wekken overdag de meeste energie op. Dat is logisch, want dan schijnt de zon. Het is slim om deze duurzame energie direct te gebruiken als het opgewekt wordt. Zet daarom overdag je grote apparaten aan zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser en laad je elektrische auto op. Zo verminder je de druk op het stroomnet en voorkom je dat je zonnepanelen afschakelen. Je kan ook kiezen voor zogeheten slimme apparaten. Die gaan aan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken. 

Problemen op jouw adres?

Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat je de energie die je opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet. Controleer of op jouw adres problemen met terugleveren bekend zijn.

Hoe ontstaan problemen met terugleveren?

Op zonnige dagen ontstaan problemen met het terugleveren van stroom. En waarom gaat een omvormer in storing?

Innovaties en slimme netoplossingen

Liander werkt aan oplossingen voor meer ruimte op het stroomnet.

Laat jouw installatie controleren 

Stoppen jouw zonnepanelen met het opwekken van stroom? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Op zonnige dagen wordt soms teveel stroom opgewekt. Zoveel zelfs dat het stroomnet overvol raakt. Om te voorkomen dat de kabels overbelast raken schakelen je zonnepanelen automatisch uit voor jouw veiligheid. Is de piek voorbij? Dan gaan je panelen gewoon weer verder met hun werk. Een storing kan natuurlijk ook liggen aan jouw eigen installatie. Laat een erkende installateur de problemen beoordelen en oplossen. Blijft het probleem zich voordoen? Neem dan contact op met ons. Dan bespreken we de mogelijkheid om een meting te doen. 

Echt gesprek met Jordan

Tijdens zonnige dagen kan een stroomkabel de duurzaam opgewekte stroom niet allemaal verwerken. De omvormer van zonnepanelen schakelt dan af. Dit is wettelijk bepaald voor jouw veiligheid en om overbelasting van het energienet te voorkomen. Jordan van Liander legt uit waarom zonnepanelen uitschakelen.

Ga mee met de stroom vooruit

De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit. 

Veelgestelde vragen spanningsproblemen