Noord-Holland krijgt slimme openbare verlichting

Noord-Holland krijgt slimme openbare verlichting

Noord-Holland schakelt de komende weken over op een nieuw systeem dat de straatverlichting flexibel aanstuurt. Liander doet een oproep aan inwoners van de provincie om mee te helpen de laatste oude besturingskastjes op te sporen. Deze zijn te herkennen doordat de straatverlichting rond zo’n kastje overdag blijft branden. Dit kan worden doorgegeven aan de gemeente, net zoals een normale storing aan de straatverlichting.

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting in Noord-Holland centraal aan met behulp van het zogenaamde ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden. Zo kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied gaan besturen. Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.

Verlichting blijft overdag branden

In het grootste deel van Noord-Holland zijn de oude kastjes inmiddels vervangen. Maar niet alle ToonFrequent-ontvangers zijn in de loop der jaren goed geregistreerd. Daarom gaat Liander komende weken de laatste kastjes in de provincie opsporen en vervangen.

Hiervoor wordt de komende weken de straatverlichting ’s morgens aangezet via het ToonFrequent-signaal. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag wél gewoon uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden. Monteurs van Liander gaan op basis van de meldingen deze laatste kastjes vervangen.

Meld brandende verlichting bij de gemeente

Liander doet een oproep aan de inwoners van Noord-Holland om mee te helpen de laatste oude kastjes te vervangen. Als ergens de straatverlichting overdags nog brandt kan dit worden doorgegeven aan de gemeente, net zoals een normale storing aan de straatverlichting.

Liander krijgt via de gemeente de meldingen door en zal dan de kastjes alsnog vervangen. Doel is om voor het eind van het jaar helemaal klaar te zijn. Als alles volgens planning verloopt, stopt het TF-signaal in Noord-Holland definitief op maandag 1 februari 2021.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander organiseert webinar over transportschaarste in Schagen

Liander organiseert webinar over transportschaarste in Schagen

In de gemeente Schagen is op een aantal plekken transportschaarste geconstateerd. Voor grootverbruik klanten die nieuw o ...

Lees artikel

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De capaciteit van he ...

Lees artikel