Duurzaamste verbouwing van Nederland

Duurzaamste verbouwing van Nederland

Vandaag opende Alliander het compleet gerenoveerde bedrijfsgebouw in Duiven (vlakbij Arnhem). Voor de renovatie was dit een verzameling van kleurloze jaren ’80 gebouwen, geschikt voor 600 medewerkers. Erna is het één innovatief en duurzaam energiepositief complex, met plaats voor meer dan 1500 mensen.

Het is de eerste keer dat na een renovatie het hoogst mogelijke BREEAM Outstanding ontwerp duurzaamheidscertificaat is toegekend. Het project is uitgevoerd door een consortium van VolkerWessels Vastgoed en RAU Architecten.

'Circulaire energiepositieve herhuisvesting'
Een belangrijk uitgangspunt voor de renovatie is de zogenaamde circulariteit, het tegengaan van verspilling door afval te voorkomen. Zo is 80 procent van de aanwezige materialen hergebruikt. Daar zijn veel voorbeelden van. Het slooppuin is verwerkt in nieuw beton en terreinverharding. De wc-potten en wasbakken zijn schoongemaakt en opnieuw geïnstalleerd. Gebruikte werkkleding van monteurs kreeg een tweede leven als geluidsisolatie van het gebouw. En pallethout is letterlijk voor de verbrandingsoven weggehaald om als gevelbekleding te dienen. De grondstoffen zijn geregistreerd in een ‘grondstofpaspoort’. Daardoor is het mogelijk, dat als het pand - of delen ervan - in de toekomst overbodig worden, het netjes gedemonteerd kan worden en de materialen elders hergebruikt kunnen worden. Het gebouw is energiepositief: het wekt meer energie op dan het zelf nodig heeft. Dat kan door een slimme klimaatbeheersing, warmte- en koudeopslag, een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en twee windmolens op het terrein.

Het Nieuwe Werken
Vanzelfsprekend wordt op de vernieuwde kantoorvloeren gewerkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Voor de renovatie werkten er ongeveer 600 medewerkers, nu is er plaats voor meer dan 1500 medewerkers. Overal kan gewerkt worden; er is wifi in het hele gebouw én buiten op het terrein. Inclusief het restaurant zijn er zelfs meer dan 2000 stoelen beschikbaar.

Groene Alliantie met omliggende bedrijven
Anders dan gebruikelijk bij de bouw van een kantorencomplex werd in de aanbesteding niet gevraagd naar een huisvesting met een specifiek omschreven aantal werk- en flexplekken, maar werd aan partijen gevraagd een totaalconcept voor een ultraduurzame huisvesting te bedenken, inclusief het onderhoud voor de komende vijftien jaar. Ook is vanaf het begin de omgeving op het bedrijventerrein betrokken bij het proces. Dat heeft geleid tot een ‘Groene Alliantie’ met de omliggende bedrijven en overheden om het bedrijventerrein te verduurzamen. Zo hebben meer bedrijven zonnepanelen geplaatst, is de bereikbaarheid met openbaar vervoer, fiets en auto verbeterd en kunnen bedrijven gebruik maken van elkaars parkeerruimte. Medewerkers van Alliander hebben meegedacht over de inrichting van het pand. Van hen kwam onder meer het idee voor het hergebruik van werkkleding als isolatiemateriaal.

Duurzame energievoorziening
Als energienetwerkbedrijf heeft Alliander een voortrekkersrol bij de omschakeling naar een duurzame energievoorziening. De energievoorziening gaat de komende jaren revolutionair veranderen. Altijd beschikbare elektriciteitscentrales worden vervangen door zonnepanelen of windmolens die alleen energie produceren als de zon schijnt of de wind waait. Er komen steeds meer lokale initiatieven om zelf energie op te wekken, voor eigen gebruik of om deze onderling uit te wisselen. Alliander maakt die ontwikkelingen mede mogelijk en vindt het daarom ook belangrijk om zelf praktijkervaringen te hebben wat het voor klanten betekent om zelf lokaal en duurzaam energie op te wekken. Bovendien wil Alliander ook zélf een bijdrage leveren aan een meer duurzame maatschappij.

Consortium
De opening is gezamenlijk verricht door de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje en Alliander CEO Peter Molengraaf. Ook zijn Marcel Schipper, directeur van de ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed, en architect Thomas Rau aanwezig. Het consortium bestaat naast Volker Wessels Vastgoed en Rau Architecten uit Fokkema & Partners (interieurarchitecten), Boele en van Eesteren (bouwkundig hoofdaannemer), Innax (installatieadviseurs), Kuiper Compagnons (landschapsontwerp), van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (systeeminnovatie).

 

Opening kantoor Duiven
 

Bekijk hier het filmpje over ons vernieuwde kantoor in Duiven.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Samen Slim: De Energiekaart.net

Samen Slim: De Energiekaart.net

Onlangs is Energiekaart.net gelanceerd door Netbeheer Nederland. Het is de projectetalage van alle Nederlandse energiene ...

Lees artikel

Stroomvoorziening Noord/Zuidlijn gereed

Stroomvoorziening Noord/Zuidlijn gereed

Vanuit het metrostation Rokin is vandaag de stroomvoorziening voor de Noord/Zuidlijn in werking gesteld. Liander schakel ...

Lees artikel