Transportcapaciteit Noord-Holland

Transportcapaciteit Noord-Holland

Noord Holland heeft een grote (versnelde) nieuwbouwopgave, datacenters vestigen zich en de glastuinbouw kan niet zonder betrouwbare energielevering. Er is bovendien veel ruimte voor duurzame opwek. Met name in het stedelijk gebied in Noord-Holland Zuid legt het geheel aan woonwijken, werklocaties, datacenters, forse mobiliteitsstromen en de luchthaven Schiphol druk op alle lagen van het elektriciteitsnetwerk. In Noord-Holland Noord vragen vooral de groei van datacenters en het groeiende aanbod van zon- en windenergie om uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet.

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Noord-Holland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Benieuwd naar de geplande werkzaamheden en wanneer we verwachten daarmee klaar te zijn? Vul uw postcode in voor actuele informatie en de verwachte einddatum. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet.  

Congestiemanagement nieuwe stijl

De ACM heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is. Meer actuele informatie over congestiemanagement door Liander is hier te vinden.

Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

In de kaarten hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

Beschikbare capaciteit terugleveren

De laatste update van deze kaarten was op 25 mei 2023. De volgende update vindt plaats op 8 juni 2023. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruikaansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.
Let op:
 • Deze kaarten zijn indicatief. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Het kan zijn dat in sommige gevallen een vlak een andere kleur heeft.
 • De einddata van de werkzaamheden in de individuele onderzoeken kan verschillen van de einddata genoemd in de onderstaande overzichtstabellen. De data die Liander in de tabellen noemt is leidend. Op basis van de heronderzoeken van bestaande congestiegebieden volgens de nieuwe netcode congestiemanagement past Liander in de komende maanden ook de gegevens in de individuele onderzoeken aan. Tevens zal Liander, zodra de uitslagen van deze heronderzoeken bekend zijn, indien nodig het schaarsteniveau van de huidige roodgekleurde gebieden aanpassen. Lees hier meer over ‘congestiemanagement nieuwe stijl’ en de aanpak van Liander.

Alkmaar

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio Alkmaar. 

Gooi en Vechtstreek

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio Gooi en Vechtstreek. 

Kop van Noord-Holland

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio Kop van Noord-Holland.

West-Friesland

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio West-Friesland. 

Zaanstreek-Waterland en IJmond

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio Zaanstreek-Waterland en IJmond. 

Zuid-Kennemerland en Amstelland-Meerlanden

Elke twee weken updaten wij het overzicht met knelpunten en oplossingen. Bekijk hier de actuele informatie voor de regio Zuid-Kennemerland en Amstelland-Meerlanden.

Toch een grootverbruik- aansluiting aanvragen?

Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk.

Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen.

Waar werkt Liander om de knelpunten op te lossen?

Benieuwd naar de werkzaamheden en wanneer we verwachten daarmee klaar te zijn? Bekijk de werkzaamheden per postcodegebied.

Opgeheven knelpunten in Noord-Holland

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Hoorn Geldelozeweg Spierdijk, Zuidermeer

  Een van de knelpunten voor teruglevering is opgelost. Dit komt door een netwijziging.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Medemblik Medemblik, Lambertschaag 

  Eén van de knelpunten bij verdeelstation Medemblik is opgelost. Dit geldt voor teruglevering en verbruik van elektriciteit. Deze plaatsen vallen nog wel onder andere knelpunten.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Velsen Velsen-Noord

  Een knelpunt bij verdeelstation Velsen is voorlopig opgelost. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. Dit komt door een herberekening van de belasting op deze asset.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Warmenhuizen Warmenhuizen, Schoorl, Petten, Dirkshorn, Broek op Langedijk

  Een knelpunt bij verdeelstation Warmenhuizen is voorlopig opgelost. Dit komt door een netwijziging wat heeft gezorgd voor extra capaciteit op de middenspanningsroute.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Wervershoof Hoogkarspel, Lutjebroek

  Een knelpunt bij verdeelstation Wervershoof is voorlopig opgelost. Dit komt door herberekening voor het regionale elektriciteitsnet. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Zaandam-West Zaandam-West

  Eén van de knelpunten voor verdeelstation Zaandam-West is opgelost, wegens een herberekening voor het regionale elektriciteitsnet. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit. Deze plaatsen vallen nog wel onder andere knelpunten.