Beschikbaarheid capaciteit per gebied

Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Dit is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. De schaarste op het net is het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit waardoor het letterlijk knelt op het elektriciteitsnet. Wilt u weten waar het druk is op het elektriciteitsnet? Onderstaande kaarten geven een indicatie van waar er beperkt of geen ruimte beschikbaar is voor extra elektrisch vermogen voor zakelijke grootverbruikers.

 geen transportcapaciteit beschikbaar

 geen transportcapaciteit beschikbaar: congestiemanagementonderzoek wordt uitgevoerd.

 beperkt transportcapaciteit beschikbaar

 transportcapaciteit beschikbaar

* Deze kaarten zijn indicatief. U kunt er geen rechten aan ontlenen.
De laatste update van deze kaarten was op 16 maart 2023. De volgende update vindt plaats op 30 maart 2023. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruikaansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère.
 
Let op: Deze kaarten zijn in sommige gevallen incompleet gekleurd en kunnen dus (witte) vlekken bevatten en die een andere kleur (vaak oranje of rood) behoren te zijn. Dit komt door een fout in ons systeem. Wij werken aan een oplossing om dit te herstellen.

Meer informatie per gebied
Wilt u meer informatie over de onderzoeken in een gebied? Klik dan op de betreffende provincie in bovenstaande kaart.

Meer informatie kleurcodes
Om de beschikbare netcapaciteit duidelijk te maken, is een kleurcode ontwikkeld die alle netbeheerders gebruiken.

Bekijk informatie kleurcodes