Transportindicatie

Transportindicatie

Voor het aanvragen van een SDE++-beschikking of voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) stelt het ministerie van EZK een aanvullende voorwaarde. De aanvrager heeft een transportindicatie van de netbeheerder nodig. Zonder deze transportindicatie neemt de Rijksdienst Voor Ondernemen (RVO) de subsidie-aanvraag niet in behandeling.

De SDE++-ronde van 2022 is gesloten. Bij de nieuwe ronde in 2023 kunt u hier weer een transportindicatie aanvragen. De SCE-ronde is gestart vanaf 1 maart 2022. Voor deze regeling kunt u hier nog wel een transportindicatie aanvragen.

Wat kan ik met een transportindicatie?

Een transportindicatie is voorwaardelijk voor RVO om uw subsidieaanvraag in behandeling te nemen. De indicatie geeft aan dat er op het moment van berekenen transportcapaciteit beschikbaar is voor uw aanvraag. De transportindicatie reserveert dus geen netcapaciteit! Het kan daarom gebeuren dat u, wanneer u de aansluiting aanvraagt of uw project gaat realiseren, alsnog een transportbeperking krijgt. Er kan immers tussen het moment van de transportindicatie en de daadwerkelijke realisatie meer duurzame opwek op het betreffende netdeel zijn bijgekomen.

Extra waarschuwing

In verband met de toenemende congestie adviseert Liander nadrukkelijk dat klanten éérst een toets op beschikbare transportcapaciteit bij de netbeheerder doet, voordat tot aanschaf van de panelen wordt overgegaan. De periode tussen het verkrijgen van de transportindicatie en het verkrijgen van de SDE-beschikking is namelijk dermate groot dat de netsituatie in die periode veranderd kan zijn en er geen transportcapaciteit meer beschikbaar is.

Hoe bepaalt de netbeheerder een transportindicatie?

De netbeheerder geeft een transportindicatie af, tenzij de aanvraag is gedaan in een gebied waar de netbeheerder een formele vooraankondiging van congestie heeft gedaan bij de ACM. Ook moet daar het onderzoek naar congestiemanagement door de netbeheerder zijn afgerond.

Krijgt u geen transportindicatie en levert u geen kilowatturen terug aan het net of gebruikt u de techniek van cable pooling? Neem dan contact met ons op.

 

Transportindicatie SCE

Vraag hier de transportindicatie voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking aan. Let op: dit is niet bedoeld voor de SDE++ regeling!

Beschikbaarheid capaciteit

Hier vindt u elke twee weken een update van de beschikbare capaciteit op ons net. 

Veelgestelde vragen transportindicatie

  • De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking staat verder uitgelegd op de website van RVO. Ook heeft HIERopgewekt een uitgebreide toelichting geschreven over deze regeling.

  • De transportindicatie kent een geldigheidstermijn. Voor de SDE++ betekent dit dat alleen transportindicaties die in de afgesproken openstellingsronde zijn verkregen geldig zijn. Voor de transportindicatie SCE geldt een geldigheidstermijn van 4 weken. Alle transportindicaties zijn voorzien van een datum van afgifte. 

    Liander verstrekt voor beide regelingen een eigen transportindicatie.

  • Op de website van RVO vindt u uitgebreide informatie over deze regeling.