Netbeheerders op zoek naar innovaties om netcongestie tegen te gaan

Netbeheerders op zoek naar innovaties om netcongestie tegen te gaan

Netbeheerders zijn op zoek naar oplossingen, concepten en ideeën die kunnen helpen om congestie tegen te gaan en het gebruik van het elektriciteitsnet verder te optimaliseren. De landelijke netbeheerder TenneT start daarom in samenwerking met de regionale netbeheerders in Nederland een Open Innovatie Programma waaraan geïnteresseerde partijen kunnen deelnemen.

De snelle toename van warmtepompen, laadstations, nieuwe bedrijven als ook de versnelde duurzaamheidsinitiatieven van de industrie, leiden tot een explosie in de vraag naar netcapaciteit. Uitbreiding van onze elektriciteitsnetten is in volle gang, maar duurt tegelijkertijd lang, mede door het zoeken naar geschikte locaties en langdurige vergunningsprocedures. Ook de middelen, in termen van gekwalificeerd personeel en apparatuur om al het werk voor te bereiden en uit te voeren, zijn beperkt.

Start Open Innovatie Programma

De netbeheerders zijn betrokken bij een landelijk actieprogramma om netinvesteringen te versnellen en te werken aan oplossingen om het net beter te benutten. Parallel daaraan gaan netbeheerders actief op zoek naar meer ideeën om het gebruik van het net te optimaliseren om op die manier meer en sneller klanten op het transport- en distributienet aan te kunnen sluiten. Daarom start TenneT een “Open Innovatie Programma”.  Hierin kunnen deelnemers met creatieve voorstellen komen die bijdragen aan een optimale benutting van het net. Het programma is samen met regionale netbeheerders Liander, Stedin en Enexis ontwikkeld.

Voorstellen voor slimme oplossingen

Het Open Innovatie Programma biedt deelnemers de kans om onder begeleiding oplossingen naar een volgend niveau te brengen, te testen en pilots te ontwikkelen, eventueel met een financiële vergoeding. Het programma geeft hierbij ook de mogelijkheid om partnerships op te bouwen. Op 16 februari 2023 is de kick-off op het hoofdkantoor van TenneT in Arnhem.

Aanmelden voor de kick-off en meer informatie over het TenneT Open Innovatie Programma: Samen het energiesysteem van de toekomst ontwikkelen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Succesvolle salderingsregeling is toe aan een passend vervolg

Succesvolle salderingsregeling is toe aan een passend vervolg

Op 17 januari wordt in de Tweede Kamer gesproken over de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers. Netbehe ...

Lees artikel