Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2023 bekend

Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2023 bekend

De nieuwe tarieven voor netbeheerkosten over 2023 zijn vandaag bekendgemaakt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Voor vrijwel alle huishoudens en klanten met een grote aansluiting zullen de tarieven komend jaar stijgen. De inkomsten uit de tarieven gebruikt Liander om de kosten te betalen en om te kunnen blijven investeren in de energienetten.

Liander beheert ruim 40.000 kilometer gasnet en 90.000 kilometer elektriciteitsnet. We werken aan het energienet van vandaag en morgen. We zorgen ervoor dat ruim 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven energie kunnen gebruiken. Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe tarieven.

De tarieven voor netbeheer stijgen dit jaar flink. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2023 ongeveer € 110 euro per jaar meer dan 2022. We beseffen dat dit een aanzienlijke stijging is. Zeker in combinatie met de hoge energieprijzen. De verhoging van de tarieven is echter wel noodzakelijk omdat onze inkoopprijzen ook enorm zijn gestegen. Daarnaast moeten we blijven investeren in ons huidige energienet en in de energietransitie.

Voor klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen de tarieven voor de transport- en aansluitdienst voor zowel gas als elektriciteit. Deze stijging van de rekening kan oplopen tot 45% ten opzichte van het voorgaande jaar. De mate van de stijging verschilt voor elektriciteit en gas en is afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het verbruik.

Hoge inkoopkosten en stijging btw

De forse stijging van de tarieven is het gevolg van een aantal factoren. Aan de ene kant zorgt de huidige inflatie en hoge energieprijzen voor hogere inkoopkosten van de netbeheerders. Aan de andere kant loopt de btw-maatregel die de overheid voor 2022 instelde af. Hierdoor stijgt het btw-tarief op energie van 9% naar 21%.

Liander neemt, net als de andere regionale netbeheerders, elektriciteit af bij TenneT. Hiervoor betalen netbeheerders ‘inkoopkosten transport’. Deze inkoopkosten verwerkt Liander elk jaar in de tarieven. De inkoopkosten van TenneT zijn structureel gestegen. Daarom stijgen de tarieven voor elektriciteit bij Liander mee.

Daarnaast kopen netbeheerders zogenoemde netverliezen in. Dit is de energie die verloren gaat bij het transport van gas en elektriciteit en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning. Omdat de netbeheerder net als iedereen veel meer voor gas en elektriciteit betaalt dan vorig jaar, zijn deze kosten toegenomen. Om te zorgen dat de kosten voor netverliezen komend jaar niet ten koste gaan van de investeringsruimte voor projecten die belangrijk zijn voor de energietransitie, heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten dat de netbeheerders een voorschot op de kostentoename komend jaar al in de tarieven mag verrekenen. Dit is nieuw. 

Inkomsten uit de tarieven

De energietransitie vraagt om forse investeringen in de netten. Hier gebruikt Liander de inkomsten uit de tarieven voor. We onderhouden of vernieuwen de bestaande elektriciteitskabels en gasleidingen en breidt het energienet uit op plekken waar dat nodig is. Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Zo zorgen we voor een betrouwbaar en veilig netwerk.

Kosten netbeheer consumenten op de factuur van uw leverancier

U betaalt de netwerkkosten niet direct aan Liander. Dit gaat via de factuur van uw energieleverancier. Vanaf januari geldt het prijsplafond voor stroom en gas. Bij het bepalen van deze maatregel is ook rekening gehouden met de stijging van de netbeheerkosten in 2023. Heeft u vragen over uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier. 

Links

- nieuwsbericht Netbeheer Nederland

- nieuwsbericht Autoriteit Consument & Markt

Bekijk gerelateerd nieuws:

Grootste aanbesteding ooit voor werkzaamheden elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland Noord

Grootste aanbesteding ooit voor werkzaamheden elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland Noord

In Gelderland en Noord-Holland Noord moet het elektriciteitsnet uitgebreid en verzwaard worden. Netbeheerder Liander, do ...

Lees artikel

Proef in Amsterdam succesvol: meer elektrische auto’s opladen op een druk elektriciteitsnet

Proef in Amsterdam succesvol: meer elektrische auto’s opladen op een druk elektriciteitsnet

Het is mogelijk om meer elektrische auto’s op te laden op het drukke elektriciteitsnet. Dat blijkt uit een proef met ...

Lees artikel