Eerste gasmonteurs Liander geslaagd voor werken met waterstof

Eerste gasmonteurs Liander geslaagd voor werken met waterstof

De eerste gasmonteurs van netbeheerder Liander zijn afgelopen maand geslaagd voor het examen om te mogen werken met waterstof. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor de energietransitie en specifiek voor de pilot die binnenkort van start gaat in het Gelderse stadje Lochem. Daar wordt vanaf oktober een deel van de woningen in de wijk Berkeloord verwarmd met waterstof. De opleiding en het examen zijn verzorgd door Kiwa, gespecialiseerd in testen, inspecteren, certificeren en trainen.

In de energietransitie speelt waterstof een belangrijke rol. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Waterstof is één van de alternatieven voor aardgas om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Het kan een goed alternatief zijn voor met name woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden. Of voor wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruik gemaakt kan worden van de gasleidingen die al in de grond liggen.

Werken aan waterstofnet

De monteurs van Liander werken dagelijks aan het onderhoud van het elektriciteits- en gasnet van de netbeheerder. Nu er steeds meer partijen pilots doen om te onderzoeken hoe waterstof kan worden toegepast als alternatieve energiedrager, is het belangrijk dat de monteurs ook daarop worden voorbereid. In Apeldoorn opende Alliander – het moederbedrijf van Liander – vorig jaar samen met Kiwa het waterstofhuis. Dit is een demonstratie- en opleidingslocatie waar monteurs van netbeheerders en installateurs worden opgeleid voor het werken met waterstof. Afgelopen tijd hebben 25 monteurs van Liander de opleiding gevolgd. De eerste groep is inmiddels met vlag en wimpel voor hun examen geslaagd. De overige deelnemers ronden hun opleiding in de komende weken af.

Elbert Huijzer, waterstofexpert bij Liander: “Dat onze gasmonteurs nu ook met waterstof kunnen werken, daar zijn we enorm trots op. Het is een nieuwe stap voor onze mensen en een stap die belangrijk is voor de energietransitie. Ons energielandschap wordt diverser. Er komen meer en verschillende energiebronnen in het energiesysteem. Daar zijn veel mensen voor nodig, waaronder onze eigen monteurs. Zij maken de verandering van het energiesysteem nu dan ook zelf mee.”

Veiligheid

Het werken met waterstof lijkt in eerste instantie veel op het werk dat de monteurs dagelijks uitvoeren aan het aardgasnet. Ondanks dat het net bestaat uit dezelfde onderdelen, vraagt het werken met waterstof om andere en extra handelingen. Veilig werken is net als bij het werk aan het gas- en elektriciteitsnet het belangrijkste onderdeel in deze opleiding.

Naast veiligheid en het werken aan de leidingen, worden de deelnemers ook getraind om het werken met waterstof in stressvolle situaties te kunnen uitvoeren. Wanneer er een storing ontstaat kan, net als bij aardgas, snel handelen noodzakelijk zijn. Monteurs moeten dan blindelings kunnen vertrouwen op hun kennis.

 

 

Pilot Lochem

In Lochem start in oktober dit jaar een pilot met 11 woningen in de wijk Berkeloord die overgaan van aardgas op waterstof. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd worden met waterstof dat via het al bestaande aardgasnet naar de woningen wordt gebracht.

In de woningen zelf wordt de bestaande cv-ketel vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof. De pilot, die drie jaar duurt, moet aantonen dat waterstof een volwaardig alternatief is voor een deel van de woningen die nu nog met aardgas worden verwarmd. Daarnaast is de proef bedoeld om meer kennis op te doen over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.

Een impressie van de opleiding die de monteurs van Liander hebben gevolgd is hier te bekijken.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Schade door stroomstoring in Flevoland?

Schade door stroomstoring in Flevoland?

Op vrijdagmiddag 2 september heeft een groot deel van Flevoland korte tijd zonder stroom gezeten. Het ging om een grote ...

Lees artikel

Extra ruimte voor wachtende ondernemers op vol elektriciteitsnet Leeuwarden

Extra ruimte voor wachtende ondernemers op vol elektriciteitsnet Leeuwarden

Liander maakt samen met een ondernemer extra ruimte op het volle elektriciteitsnet van bedrijventerrein Schenkenschans i ...

Lees artikel