Zonnepanelen registreren zodat we storingen kunnen voorkomen

Zonnepanelen registreren zodat we storingen kunnen voorkomen

Om woningeigenaren en kleine bedrijven te wijzen op de wettelijke verplichting om hun zonnepanelen aan te melden op de website energieleveren.nl, starten netbeheerders Stedin, Liander en Enexis op 29 juni een online campagne. Het is belangrijk dat alle installaties die elektriciteit produceren in beeld zijn, zodat netbeheerders goed kunnen inschatten of en waar uitbreiding of verzwaring van het energienet nodig is.

Nog veel consumenten weten niet dat ze wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen te registreren via de website www.energieleveren.nl. Dit is wel erg belangrijk. De vraag naar duurzame stroom neemt toe. Net als het aanbod van zonne- en windenergie. Dit zorgt voor drukte op het net. Nu steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak plaatsen, wordt op zonnige dagen op veel plekken overtollige (zonne-)energie teruggeleverd op het net. Dat kan voor problemen zorgen, waardoor de omvormer de opwek door zonnepanelen tijdelijk uitschakelt. Hoe meer informatie er beschikbaar is over waar en hoeveel zonnepanelen er op daken liggen, hoe beter de netbeheerders ervoor kunnen zorgen dat het energienet stabiel en betrouwbaar blijft. 

Op de website energieleveren.nl kunnen woningeigenaren en kleine bedrijven zonnepanelen registreren. Wie een installatie wil registreren, moet een account op de site aanmaken, in combinatie met een toets op het meternummer. 

Met de online campagne worden consumenten en kleine bedrijven gewezen op de verplichting van de registratie. De campagne duurt drie maanden en is via Google advertenties en social media te zien. De campagne verwijst naar de website www.energieleveren.nl.

Lees ook: Zonnepanelen en spanningsproblemen: dit kunt u zelf doen - Netbeheer Nederland

Bekijk gerelateerd nieuws:

Meer ruimte op het elektriciteitsnet dankzij groeperen laadpalen in Haarlem

Meer ruimte op het elektriciteitsnet dankzij groeperen laadpalen in Haarlem

In Haarlem gaat Liander samen met TotalEnergies Marketing Nederland en MRA-Elektrisch 120 publieke laadpunten gebruiken ...

Lees artikel

Tijdelijke btw-verlaging op netbeheerkosten

Tijdelijke btw-verlaging op netbeheerkosten

Het ministerie van Financiën heeft besloten om de btw op energie tijdelijk te verlagen, om zo de gevolgen van de stijge ...

Lees artikel