Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.   

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Friesland 

In Friesland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Grou (verdeelstation Grouw) voor verbruik. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

Gelderland  

In Gelderland zijn er zeven nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:

  • Bemmel (verbruik)
  • Ede West (verbruik)
  • Ingen (verdeelstation Zwarte Paard, verbruik)
  • Leuth (verbruik en teruglevering)
  • Renkum (verbruik en teruglevering)
  • Tiel (teruglevering)
  • Zevenaar (verdeelstation Rijnwaarden, verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

Noord-Holland  

In Noord-Holland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:  

  • Monnickendam (verbruik) 
  • Wervershoof (teruglevering)  

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

Zuid-Holland  

In Zuid-Holland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Nieuwkoop voor verbruik en teruglevering.

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk  

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net  

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

Oproep aan nieuwe colleges: reserveer zo vroeg mogelijk ruimte infrastructuur

Oproep aan nieuwe colleges: reserveer zo vroeg mogelijk ruimte infrastructuur

Om te zorgen dat gemeenten hun ambities op het gebied van klimaat, economie en woningbouw waar kunnen maken is het een n ...

Lees artikel

Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

Op business park Schiphol Trade Park van gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) is een belangrijke ...

Lees artikel