Laatste stukje bovengronds elektriciteitsnet van Liander omgevallen door storm Corrie

Laatste stukje bovengronds elektriciteitsnet van Liander omgevallen door storm Corrie

Op maandag 31 januari is plotseling een einde gekomen aan het allerlaatste bovengrondse elektriciteitsnet van netbeheerder Liander. Storm Corrie blies vorige week in Zevenhuizen (Zuid-Holland) een aantal houten palen omver waardoor de laatste 500 meter van dit unieke stukje net verloren is gegaan. Het bovengrondse elektriciteitsnet wordt nu vervangen door kabels onder de grond.

Veel huishoudens in de rest van Nederland zijn al lang geleden aangesloten op een ondergronds elektriciteitsnetwerk. Een aantal inwoners van Zevenhuizen kreeg hun elektriciteit nog via een stroomnetwerk op palen. Bij een bovengronds netwerk worden de elektriciteitskabels voor het laagspanningsnet met houten palen in de lucht gehouden. Iets wat vroeger heel normaal was, omdat het netwerk daarmee snel kon worden aangelegd en makkelijk kon worden onderhouden. Enkele decennia geleden werden al veel van de laatste bestaande netwerken ondergronds gebracht, maar bij dit deel langs de Rottekade in Zevenhuizen was dat nog niet gebeurd. 

Storm Corrie 

Het laatste stukje bovengrondse elektriciteitsnetwerk van Liander zou in de loop van dit jaar vervangen worden voor ondergrondse kabels. De storm Corrie heeft er voor gezorgd dat deze vervanging in stroomversnelling komt. Door de storm werd een aantal van de vijftien houten palen omver geblazen. Een deel van de elektriciteitskabels kwam op straat te liggen. Doordat de stroom automatisch werd afgesloten, kwamen veertien huishoudens direct zonder elektriciteit te zitten. De monteurs van Liander legden razendsnel een noodnet aan, waardoor de bewoners dezelfde avond weer stroom hadden. 

De grond in 

Momenteel wordt gewerkt aan een definitief herstel van het elektriciteitsnet aan de Rottekade. Door de storm is het bovengrondse elektriciteitsnet onherstelbaar beschadigd geraakt. Daarom is besloten om de al geplande ombouw, direct uit te voeren. Dit betekent dat het elektriciteitsnet ondergronds gaat. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind maart dit jaar afgerond. Daarmee is het laatste stukje bovengrondse elektriciteitsleiding van Liander definitief geschiedenis. Er is nog wel een aantal andere bovengrondse netwerken in beheer bij andere netbeheerders. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maxima ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland en Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net ...

Lees artikel