Liander gunt levering 3.300 transformatorhuisjes aan Alfen en Alberts & Kluft

Aanbesteding transformatorhuisjes

De bedrijven Alfen en Alberts & Kluft hebben een omvangrijke aanbesteding van Liander gegund gekregen. Het gaat om een contract om de komende 4 jaar transformatorhuisjes te leveren voor het hele verzorgingsgebied van de netbeheerder. Het gaat in eerste instantie om 3.300 zogenoemde middenspanningsruimtes. De contractwaarde is in totaal € 60 miljoen. Alfen neemt 60% van de gunning voor zijn rekening, Alberts & Kluft 40%.

De economie groeit en de samenleving digitaliseert. Nederland bouwt in een recordtempo huizen, gaat van het aardgas en verduurzaamt zijn energieproductie. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit en ruimte op het elektriciteitsnet om groene stroom te kunnen vervoeren. De netbeheerders hebben te maken met een historisch grote opgave en werken hard aan het energienet van de toekomst. Ook Liander plaatst de komende jaren duizenden nieuwe middenspanningsruimtes, bouwt tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations en legt duizenden kilometers extra kabel om consumenten en bedrijven in hun vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien. Mede door het tekort aan technici kunnen de netbeheerders de ontwikkelingen niet bijhouden en ontstaan er op steeds meer plekken knelpunten op het elektriciteitsnet.

Extra zekerheid

Marlies Visser, Chief Operation Officer: “Ik ben trots op deze hernieuwde samenwerking met Alfen en Alberts & Kluft! Door via een Europese aanbesteding een langjarig contract in de markt te zetten geven we deze leveranciers extra zekerheid. Zij zijn de komende 4 jaar verzekerd van werk, met de intentie om de samenwerking nog eens 4 jaar te verlengen. In het contract hebben we er voor gekozen om zoveel mogelijk werkzaamheden met betrekking tot de plaatsing van de middenspanningsruimtes bij deze leveranciers te leggen. Daardoor kunnen onze technici meer focussen op aansluitingen op het elektriciteitsnet. Met dit contract verzekert Liander zich de komende jaren van continuïteit in de uitbreiding van het elektriciteitsnet.”

Extra elektriciteit voor consumenten

In middenspanningsruimtes wordt de middenspanning van het elektriciteitsnet in transformatoren omgezet naar laagspanning. Consumenten en kleine ondernemers zijn op de kabels van het laagspanningsnet aangesloten.

In lijn met Lianders strategie om langjarige samenwerkingsverbanden aan te gaan met zijn leveranciers tekende de netbeheerder in 2019 een groot contract met de aannemers Heijmans, ENGIE en Van den Heuvel voor de vervangings- en uitbreidingswerkzaamheden aan circa 4500 middenspanningsruimtes.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

Een systeemstudie naar het energiesysteem van de toekomst in Gelderland

Een systeemstudie naar het energiesysteem van de toekomst in Gelderland

De invulling van de energietransitie wordt steeds duidelijker. In de Regionale Energiestrategieën (RES) worden plannen ...

Lees artikel

Energiecoöperatie Schiphol Trade park en Liander tekenen balanceringsovereenkomst

Energiecoöperatie Schiphol Trade park en Liander tekenen balanceringsovereenkomst

Donderdag 25 november hebben Energiecoöperatie Schiphol Trade Park en netbeheerder Liander een balanceringsovereenkomst ...

Lees artikel