Liander opent nieuw centraal distributiecentrum in Apeldoorn

Liander opent nieuw centraal distributiecentrum in Apeldoorn

Afgelopen zaterdag opende netbeheerder Liander een nieuw distributiecentrum in Apeldoorn-Noord. Liander heeft haar voormalige distributiecentra in Nijkerk en Apeldoorn-Zuid samengevoegd tot één groot, veilig en centraal gelegen logistiek centrum. Hierdoor kan Liander materialen efficiënter leveren, personeel flexibel inzetten en de kwaliteit van de materialen waarborgen. De snelle ontwikkelingen rondom de energietransitie vormen voor Liander een enorme uitdaging om de elektriciteitsinfrastructuur op tijd uit te breiden. Het nieuwe centrale distributiecentrum gaat Liander helpen in het sneller realiseren van het werk als netbeheerder.

Afgelopen zaterdag opende netbeheerder Liander een nieuw distributiecentrum in Apeldoorn-Noord. Liander heeft haar voormalige distributiecentra in Nijkerk en Apeldoorn-Zuid samengevoegd tot één groot, veilig en centraal gelegen logistiek centrum. Hierdoor kan Liander materialen efficiënter leveren, personeel flexibel inzetten en de kwaliteit van de materialen waarborgen. De snelle ontwikkelingen rondom de energietransitie vormen voor Liander een enorme uitdaging om de elektriciteitsinfrastructuur op tijd uit te breiden. Het nieuwe centrale distributiecentrum gaat Liander helpen in het sneller realiseren van het werk als netbeheerder. 

Efficiënter werken

De energietransitie leidt in combinatie met de economische groei, de enorme woningbouwopgave en snelle digitalisering van de maatschappij tot steeds meer knelpunten op het elektriciteitsnet. Hierdoor moeten de komende jaren tienduizenden nieuwe transformatorhuisjes gebouwd worden, honderden nieuwe transformatorstations en tienduizenden kilometers extra kabel gelegd worden. Het is een grote logistieke uitdaging om alle materialen op het juiste moment bij alle werkzaamheden te krijgen. Tegelijkertijd heeft Liander te maken met een chronisch tekort aan technisch personeel. Met het samenvoegen van twee distributiecentra naar één centraal gelegen distributiecentrum, kunnen mensen en materialen efficiënter worden ingezet zodat de netbeheerder tijdig en slim kan inspelen op de grote vraag.

Marlies Visser, COO bij moederbedrijf Alliander is blij dat het nieuwe distributiecentrum in gebruik is genomen: “Vanuit dit distributiecentrum van Liander kunnen wij nog beter uitvoering geven aan onze rol in de energietransitie. Logistiek is daarbij veel meer dan alleen het transport van de ene naar de andere locatie. Het gaat om slim en efficiënt organiseren, plannen en uitvoeren van het logistieke proces, zodat alle materialen op tijd en op de juiste plaats in ons werkgebied aankomen. Een belangrijke voorwaarde gezien de strakke planning van de vele werkzaamheden die plaatsvinden aan onze energienetten.” 

Voldoende voorraad

Het nieuwe distributiecentrum voldoet aan alle eisen van een modern logistiek centrum. Het is energiezuinig, heeft voldoende laad- en losplaatsen en beschikt over efficiënte aanrijroutes. Het pand heeft een oppervlakte van 18.000 m2 en biedt hiermee zo’n 8.000 m2 extra binnenruimte ten opzichte van de vorige twee distributiecentra samen. Materialen zoals transformatoren, kabelhaspels en buizen hoeven hierdoor niet meer in de buitenlucht opgeslagen te worden. Op deze manier zijn ook deze goederen beschermd tegen weersinvloeden en UV straling. 

Er liggen ongeveer 6000 verschillende materialen opgeslagen in het distributiecentrum variërend van koppelingen tot transformatoren. Voldoende voorraad is belangrijk om de grote vraag bij alle werkzaamheden te kunnen opvangen. Het nieuwe distributiecentrum beschikt ook over een IJklab met een trillingvrije vloer. Het IJklab zorgt ervoor dat de elektriciteitsmeters zodanig afgesteld worden dat ze de juiste waarden aangeven. De meters en het IJklab liggen nu bij elkaar, wat zorgt voor een efficiëntere levering. Het distributiecentrum is zo ontworpen dat optimaal kan worden samengewerkt. Het magazijn en het kantoor lopen in elkaar over. Hierdoor weten de 130 werknemers elkaar sneller te vinden. Maar ook in de distributieketen kan zo beter worden samengewerkt met leveranciers en aannemers.

Digitale rondleiding

Een korte online rondleiding door het nieuwe centrale distributiecentrum is hier te volgen.

Foto Centraal Distributiecentrum Apeldoorn: Harry Noback Fotografie

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Amsterdam zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maxima ...

Lees artikel

Welkome versterking stroomnet Amsterdam arriveert op locatie

Welkome versterking stroomnet Amsterdam arriveert op locatie

Het Amsterdamse elektriciteitsnet raakt steeds voller. Om meer ruimte te creëren breidt Liander de komende jaren het el ...

Lees artikel