Transportschaarste leidt tot uitdaging voor regio Den Helder

Transportschaarste leidt tot uitdaging voor regio Den Helder

Op dinsdagavond 16 maart organiseerde Liander een webinar over transportschaarste in de gemeente Den Helder (Noord-Holland). Zo’n 20 grootzakelijke klanten en andere geïnteresseerden werden bijgepraat over de oorzaak en oplossingen en konden vragen stellen over de situatie.

De toename van de vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-energie zorgen ervoor dat het druk is op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat er gebieden zijn waar grote bedrijven geen nieuwe of extra capaciteit kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.

Dat is ook het geval in gemeente Den Helder. Voor grootzakelijke klanten betekent dit dat zij tijdelijk geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen voor het terugleveren (opwek van energie) aan het net. Dat is een heel vervelende situatie. Liander werkt er hard aan om zo snel mogelijk het elektriciteitsnet uit te breiden in de gemeente Den Helder. Daarnaast blijft Liander in tijden van transportschaarste zoeken naar tijdelijke oplossingen om het elektriciteitsnet lokaal flexibeler in te zetten.

Tijdens de webinar werd een beeld gegeven van hoe we omgaan met transportschaarste. Door stapsgewijs de oorzaak, het uitwerken van oplossingen en het uitvoeren van de werkzaamheden te bespreken, ontstond meer duidelijkheid.

Benieuwd naar wat er is besproken? U kunt de webinar hier terugkijken.

Grote uitdaging

Het probleem rondom de transportschaarste in gemeente Den Helder is niet van vandaag op morgen opgelost. De beperkte capaciteit geldt namelijk niet alleen voor de gemeente, maar voor de hele regio. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet brengt ontzettend veel werk met zich mee. Daarom is het belangrijk om plannen voor uitbreiding of grootschalige duurzame opwek vroegtijdig te melden. Dan kunnen we samen in gesprek over de beste aanpak.

Meer informatie over de capaciteit van het elektriciteitsnet vindt u hier.

Vervolg

Op dinsdag 30 maart staat een nieuw webinar gepland over het thema van transportschaarste. Dit keer zal het webinar georganiseerd worden voor de gemeente Texel. U kunt zich aanmelden via deze link.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen door vol stroomnet

Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen door vol stroomnet

Het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en Neerijnen heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Daardoor moeten onderneme ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van ...

Lees artikel