Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Flevoland

In Flevoland is een nieuw knelpunt voor verbruik en teruglevering ontstaan. Dit is bij Emmeloord. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Friesland

In Friesland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Leeuwarden (verdeelstation Schenkenschans, verbruik)
  • Wolvega (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Het verdeelstation Wolvega is inmiddels uitgebreid, maar het netwerk rond Wolvega vergt diverse aanpassingen en verzwaringen. Deze ronden we vanaf 2021 gefaseerd af, waarbij de laatste uitbreiding in 2024 klaar zal zijn.

Noord-Holland

In Noord-Holland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Oterleek (verbruik)
  • Schiphol Oost (verbruik en teruglevering)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Wees alert: criminelen maken valse Mijn Liander-omgevingen

Wees alert: criminelen maken valse Mijn Liander-omgevingen

Op dit moment zijn er valse Mijn Liander-omgevingen in omloop. De pagina's is opgezet door criminelen met als doel geld ...

Lees artikel

Verwijdering gasaansluiting nu tijdelijk volledig vergoed

Verwijdering gasaansluiting nu tijdelijk volledig vergoed

Vanaf maandag 1 maart 2021 betalen consumenten niet meer voor het verwijderen van de gasaansluiting als ze daarvoor een ...

Lees artikel