Liander vraagt klanten om prognose transportvermogen voor komende 10 jaar

Liander vraagt klanten om prognose transportvermogen voor komende 10 jaar

De vraag naar en het terugleveren van elektriciteit blijft toenemen. Dat heeft een grote impact op het elektriciteitsnet. Het is voor Liander essentieel om te weten hoeveel transportvermogen onze klanten in de toekomst verwachten nodig te hebben. Liander vraagt daarom aan grootzakelijke klanten om vóór 1 april 2021 een prognose van het benodigde transportvermogen voor de komende 10 jaar door te geven. Daarnaast vragen we dit jaar naar de redenen van een stijging of daling. Met die gegevens kunnen we ons net zo goed mogelijk inrichten voor de toekomst.

Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te garanderen vraagt Liander grootzakelijke klanten een inschatting te maken van het verwachte transportvermogen voor zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit. Deze prognose is een wettelijke verplichting en geldt voor klanten met een gecontracteerd transportvermogen van meer dan 1.000 kW per aansluiting en/of met een aansluitcapaciteit groter dan 2MVA.

Het energienetwerk inrichten voor de toekomst

Met de prognoses voor transportvermogen krijgt Liander een zo accuraat mogelijke inschatting van de totale belasting op het elektriciteitsnet. Zo kunnen wij beter toekomstige knelpunten in het net signaleren en op tijd actie ondernemen. Ook kunnen we het energienet betrouwbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Het is daarom belangrijk dat klanten de prognose op tijd en zo nauwkeurig mogelijk invullen.

Toekomstige ontwikkelingen

Bij het opgeven van de 10-jaarsprognose adviseert Liander klanten om rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen, zoals uitbreiding of verduurzaming van de bedrijfsvoering. Deze ontwikkelingen hebben namelijk impact op het verwachte transportvermogen. Het prognoseformulier kan het hele jaar door worden aangepast.

Naast de prognoses vraagt Liander dit jaar ook naar de redenen van een stijging of daling van het verwachte transportvermogen en over welke technologieën een klant beschikt. Deze informatie helpt Liander een goed beeld te krijgen van het toekomstige gebruik van elektriciteit in elke regio en welke potentiële mogelijkheden er zijn voor bijvoorbeeld een flexmarkt. 

Prognoses doorgeven via Mijn Liander

Grootzakelijke klanten kunnen hun 10-jaarsprognose invullen op hun Mijn Liander-account. Klanten die nog niet over een account beschikken kunnen dit makkelijk aanmaken op de website Liander.nl.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Slimme openbare verlichting in Gelderland en Flevopolder

Slimme openbare verlichting in Gelderland en Flevopolder

In Gelderland en de Flevopolder wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverli ...

Lees artikel

Wees alert: criminelen maken valse Mijn Liander-omgevingen

Wees alert: criminelen maken valse Mijn Liander-omgevingen

Op dit moment zijn er valse Mijn Liander-omgevingen in omloop. De pagina's is opgezet door criminelen met als doel geld ...

Lees artikel