Liander geeft klanten sneller duidelijkheid bij aanvragen transportvermogen

Liander geeft klanten sneller duidelijkheid bij aanvragen transportvermogen

Vanaf 18 januari kan Liander grote bedrijven en producenten van groene stroom bij het aanvragen van een elektriciteitsaansluiting veel sneller duidelijkheid geven of het door hen aangevraagde transportvermogen daadwerkelijk beschikbaar is. Dat is belangrijk in deze tijden waarin het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol raakt.

Producenten van groene stroom en grote bedrijven die veel stroom verbruiken (grootzakelijke klanten) ontvangen vanaf 18 januari bij een offerte voor het realiseren van een nieuwe aansluiting, ook meteen de aansluit- en transportovereenkomst met daarop het daadwerkelijk beschikbare vermogen. Hierdoor weten zij direct of het aangevraagde transportvermogen ook echt beschikbaar is.

Offerte, netcheck en congestieonderzoek

Voorheen moest een grootzakelijke klant eerst de overeenkomst voor de realisatie van een aansluiting ondertekenen, zonder de zekerheid te hebben dat daar ook het gewenste vermogen voor kon worden gecontracteerd. Pas na ontvangst van de getekende offerte, voerde Liander een netcheck uit om te kijken of de gevraagde transportcapaciteit beschikbaar was. In sommige gevallen volgde dan ook nog een onderzoek naar de mogelijkheid om congestiemanagement toe te passen. Een aantal weken nadat de klant opdracht had gegeven voor het realiseren van de aansluiting, kwam er pas duidelijkheid of er transportvermogen beschikbaar was of dat er een transportbeperking zou komen.

Sneller duidelijkheid

Nu voeren wij die netcheck uit, tegelijk met het opstellen van de offerte. En weet een klant dus precies wat hij kan verwachten: van de kosten voor realisatie van de aansluiting, tot de beschikbare transportcapaciteit. Om de gereserveerde capaciteit niet te lang vast te houden voor één klant, zijn de offerte en de aansluit- en transportovereenkomst 30 dagen geldig. Na deze periode vervalt het aanbod en het gereserveerde transportvermogen. Zo kunnen we ook andere klanten die capaciteit aanvragen, sneller duidelijkheid geven over beschikbaarheid.

Drukte op elektriciteitsnet

Snel duidelijkheid krijgen over het daadwerkelijk ontvangen van het aangevraagde transportvermogen is van belang in tijden waarin het door de fors toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie steeds drukker wordt op het elektriciteitsnet. Liander breidt het net op veel plekken uit, maar dat is niet van vandaag op morgen gereed. Wanneer grootzakelijke klanten transportvermogen aanvragen in gebieden waar het net de grenzen van zijn capaciteit heeft bereikt, komen zij op een wachtlijst. Ze krijgen dan een transportbeperking en kunnen pas over de aangevraagde capaciteit beschikken als wij het net hebben uitgebreid of een slimme oplossing toepassen waarmee het net efficiënter kan worden gebruikt.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Vermogen van verdeelstation in Amsterdam-Zuid verdubbeld

Vermogen van verdeelstation in Amsterdam-Zuid verdubbeld

Technici van Liander werkten in de avond van 13 januari aan een bijzondere klus in Amsterdam-Zuid. Ze plaatsten drie joe ...

Lees artikel

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontst ...

Lees artikel