Neerijnen eerste regio waar Liander congestiemanagement inzet

Neerijnen eerste regio waar Liander congestiemanagement inzet

Neerrijnen

Door de sterk groeiende vraag naar elektriciteit heeft het elektriciteitsnet in de Betuwse regio Neerijnen de grenzen van zijn capaciteit bereikt. Om bedrijven in dit gebied toch meer elektriciteit af te laten nemen wordt per 1 oktober congestiemanagement ingezet.

In de regio Neerijnen neemt het aantal bedrijven flink toe, breiden tuinders hun bedrijven uit en groeit het aantal laadpunten voor elektrische auto’s. Het elektriciteitsnet biedt hier onvoldoende capaciteit voor de groeiende stroomvraag. Er is sprake van een capaciteitstekort. Om voor meer ruimte te zorgen breidt Liander het elektriciteitsnet uit. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting in 2023 gereed.

Innovatieve oplossingen

Om de periode tot de uitbreiding van het elektriciteitsnet te overbruggen zet Liander innovatieve oplossingen in, zodat grote bedrijven toch meer elektriciteit kunnen afnemen. Congestiemanagement is één van de oplossingen.

Congestiemanagement

Bij een dreigend capaciteitstekort in de regio vraagt Liander bedrijven die meedoen aan congestiemanagement om tegen een vergoeding minder stroom te gebruiken of meer stroom terug te leveren aan het net. Bijvoorbeeld door machines tijdelijk uit te zetten of een warmtekrachtkoppeling elektriciteit terug te laten leveren aan het net. Zo is er voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet voor de stroomvraag in de regio en voorkomen we het risico op stroomonderbrekingen.

Stroomuitval voorkomen

Houtverwerkingsbedrijf Plospan in Waardenburg is één van de bedrijven die mee doet aan congestiemanagement. Bij een dreigend capaciteitstekort kunnen ze hun warmtekrachtkoppeling elektriciteit laten leveren aan het net of hun verpakkingsmachines tijdelijk uitschakelen. Voor Plospan is deelname aan congestiemanagement een verdienmodel en ze kunnen hiermee voorkomen dat zijzelf en andere bedrijven in de regio zonder stroom komen te zitten.

Meedoen?

Om het systeem van congestiemanagement nog beter te laten werken en zo bedrijven ondanks een vol elektriciteitsnet toch extra elektriciteit te laten gebruiken of opwekken is Liander op zoek naar meer bedrijven die meedoen. Interesse? Stuur een mail naar congestie-neerijnen@liander.nl. Nog meer weten? Bekijk dan de video.

 

 

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De capac ...

Lees artikel

Update Klantbedieningsstrategie 

Update Klantbedieningsstrategie 

Het portaal voor servicevragen over Marktfacilitering, partnersinenergie.nl, is nu volledig opengezet voor alle leveranc ...

Lees artikel