Hittegolf kan leiden tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland

Hittegolf kan leiden tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland

De zomer van 2020 start met een hittegolf. Net als de twee voorgaande jaren kan de extreme hitte en droogte tot meer stroomstoringen in Amsterdam en Friesland leiden dan gebruikelijk.

ls de temperatuur flink stijgt en de grond erg droog is, kunnen zwakkere onderdelen in ons elektriciteitsnet oververhit raken en uitvallen. Het gaat hierbij vaak om een bepaald type mof (verbindingsstukken tussen kabels), dat in Friesland en Amsterdam vroeger veelvuldig is toegepast. Soms zijn deze moffen ook al eens beschadigd geraakt bij graafwerkzaamheden en daardoor extra kwetsbaar.

Met de twee hete en droge zomers die achter ons liggen hebben we inmiddels de nodige kennis en ervaring opgedaan. Zo weten we dat vooral tijdens de eerste droge en hete periode van een zomer de zwakke onderdelen uitvallen. Met name op plaatsen waar de afgelopen maanden graafwerkzaamheden plaatsvonden. In de hete en droge periodes die daarop volgen is dat veel minder.

 

 

Vervangen

Het hele jaar door werken we aan het vernieuwen en versterken van onze netten. Zijn we ergens aan het werk? Dan controleren we onze netten op zwakke onderdelen en vervangen we deze. Enkele jaren geleden begonnen we aan een groot programma om zogenaamde nekaldietmoffen in Amsterdam en Friesland te vervangen. Veel van die moffen zijn inmiddels vervangen door moffen van een andere kwaliteit.

Smart Cable Guard

Verder hebben we de Smart Cable Guard, die we sinds 2018 uitrollen. Dit systeem scant kabels op zwakke plekken. Daardoor kunnen we deze vervangen voordat ze tot storingen leiden. Treedt er toch een storing op? Dan helpt de Smart Cable Guard om de storing sneller op te sporen en de tijdsduur van de stroomonderbreking te beperken.

Monteurs staan paraat

Mochten er komende periode toch meer storingen optreden door de warmte, dan staan onze monteurs 24 uur per dag klaar deze zo snel mogelijk op te lossen. Zij werken door totdat iedereen weer energie heeft.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander maakt onderzoeksrapporten congestiemanagement openbaar

Liander maakt onderzoeksrapporten congestiemanagement openbaar

Op plekken waar het elektriciteitsnet de grenzen van zijn capaciteit bereikt voert Liander onderzoek uit naar de mogelij ...

Lees artikel

Ook bewolkte dagen zorgen voor stroompieken

Ook bewolkte dagen zorgen voor stroompieken

Niet alleen zeer zonnige dagen zorgen voor veel pieken in de opwek van zonne-energie. Juist ook bewolkte dagen zorgen vo ...

Lees artikel