Vooraankondiging Verwachte Congestie Neerijnen

Vooraankondiging Verwachte Congestie Neerijnen

Update 24-3-2020: Liander nodigt aangeslotenen in congestiegebied Neerijnen met een gecontracteerd transportvermogen van minimaal 1 MW uit om in contact te komen om te bekijken of zij tegen vergoeding kunnen bijdragen aan congestiemanagement. Dit is conform artikel 9.7 lid 1 uit de Netcode elektriciteit.


Capaciteitsproblemen in Neerijnen

We zijn momenteel met ons huidige elektriciteitsverdeelstation Neerijnen niet in staat om te voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit. Dit wordt ook wel tekort aan transportcapaciteit of structurele congestie genoemd.

Oorzaak capaciteitsproblemen

De Gelderse regio West Betuwe is erg in trek bij tuinders. We constateren in het gebied een gestage groei, mede veroorzaakt door tuinders die bijvoorbeeld vanwege bedrijfsuitbreiding extra elektriciteitsvermogen vragen. Liander heeft daardoor meer aanvragen voor extra vermogen ontvangen dan voorzien. In het gebied nabij Neerijnen heeft het voedende verdeelstation inmiddels de maximale capaciteit bereikt.

Omvang problemen

Gebiedsbeschrijving:

Station Neerijnen voedt o.a. aangeslotenen in onderstaande postcodegebieden. Deze postcodegebieden vormen tezamen het congestiegebied.

4014, 4061, 4063, 4064, 4156, 4157, 4158, 4174, 4175, 4176, 4181, 4182, 4184, 4185, 4191, 4194.

regio Neerijnen

Beschikbare en gevraagde capaciteit

Elektriciteitsverdeelstation Neerijnen heeft een beschikbare veilige opgestelde transportcapaciteit van 23MVA. De totale gecontracteerde capaciteit in het congestiegebied is inmiddels 36 MVA. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat niet alle aangeslotenen tegelijkertijd gebruik maken van hun maximale gecontracteerde capaciteit. Inmiddels is het daadwerkelijk (gemeten) gebruik van klanten in het gebied toegenomen. Hierdoor kunnen we aanvragen naar extra transportcapaciteit op dit moment niet honoreren.

Hoe en wanneer lost Liander dit probleem op?

Het elektriciteitsnet zal door Liander worden verzwaard. Neerijnen maakt onderdeel uit van een groter netgebied. Liander bekijkt daarom voor het gehele gebied wat de meest efficiënte oplossing is. We gaan in elk geval de capaciteit van het stroomnet uitbreiden. Daarvoor onderzoeken we momenteel hoe we in deze regio het bestaande verdeelstation voor elektriciteit kunnen uitbreiden én een nieuw verdeelstation kunnen bouwen. We zijn hiervoor in gesprek met landelijke netbeheerder TenneT en de betrokken gemeentes. Volgens de huidige planning zullen de capaciteitsproblemen daarmee op z’n vroegst in 2023 structureel kunnen worden opgelost. Dit is afhankelijk van de uitbreidingsmogelijkheden van de bestaande stations in Neerijnen en Zaltbommel. Samen met de betrokken verbruikers en producenten zoeken wij in de tussentijd naar oplossingen om transportbeperkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat doen we in de tussentijd?

Eén van de mogelijke tussenoplossingen is het toepassen van congestiemanagement volgens de Netcode Elektriciteit in het genoemde gebied. Momenteel worden de mogelijkheden van toepassing van congestiemanagement onderzocht. We zullen daarvoor in aanmerking komende aangeslotenen individueel benaderen of al deels benaderd hebben. De uitkomst van het onderzoek wordt op Liander.nl gepubliceerd.

Als we geen tussenoplossingen kunnen vinden dan moeten we helaas tijdelijke transportbeperkingen gaan opleggen wanneer een klant meer elektrisch vermogen wil gaan afnemen. Als we dit niet doen, kunnen onderdelen van het net te zwaar belast raken en dit kan uiteindelijk leiden tot stroomuitval in het hele gebied.

Voor het terugleveren van opgewekte elektriciteit gelden in beide regio's op dit moment geen beperkingen. Voor grote initiatieven verzoeken wij zo vroeg mogelijk contact met ons op te nemen om te kijken of er ruimte is op het net. Dit kan via het telefoonnummer 088 542 63 62.

Via deze pagina kunt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in dit gebied.

N.B. Ook in de regio Bommelerwaard loopt Liander tegen de grenzen van de beschikbare transportcapaciteit aan. Op bepaalde plaatsen is hier nog beperkt ruimte voor klanten om het elektrisch vermogen te verhogen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Klanten die hier zijn gevestigd en binnenkort meer elektriciteit nodig hebben, vragen wij om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit geldt voor zowel nieuwe aansluitingen als bestaande aansluitingen.

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nieuwe focus voor Stichting USEF

Nieuwe focus voor Stichting USEF

Stichting USEF (Universal Smart Energy Framework) gaat een nieuwe fase in. Na de ontwikkeling van het framework en de ee ...

Lees artikel

Liander staakt rechtszaken tegen ‘oneerlijke’ gemeente-heffing

Liander staakt rechtszaken tegen ‘oneerlijke’ gemeente-heffing

Liander staakt in een kleine twintig geschillen de strijd tegen precario, de heffing die gemeenten opleggen voor het geb ...

Lees artikel