Update capaciteit elektriciteitsnet

Capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.   
 

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link. Lees hier het bericht over de knelpunten in Noord-Holland in de regio West-Friesland.   

Amsterdam 

In Amsterdam doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Slotermeer voor verbruik.

Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.    

Gelderland  

In Gelderland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Zevenaar (verdeelstation Rijnwaarden) voor verbruik. 

Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement. 

Noord-Holland  

In Noord-Holland zijn twee nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:  

  • Anna Paulowna (teruglevering) 
  • Hoorn Geldelozeweg (verbruik)  

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

In Noord-Holland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Westwoud voor verbruik.

Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.    

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk  

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net  

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

RES Fryslân geeft afwegingskader prioritering NuLelie projecten

RES Fryslân geeft afwegingskader prioritering NuLelie projecten

Netbeheerder Liander heeft de Friese overheden gevraagd om een advies te geven over de volgorde van de uitvoering van 22 ...

Lees artikel

Maarten van Poelgeest nieuwe directeur aanpak elektriciteitsnet Amsterdam

Maarten van Poelgeest nieuwe directeur aanpak elektriciteitsnet Amsterdam

Per 1 april start Maarten van Poelgeest (1965) als directeur van de Taskforce Congestie Amsterdam. Deze Taskforce is opg ...

Lees artikel