groen gas energietransitie

Eerste groen gas booster in gebruik

Eerste groen gas booster in gebruik

Liander heeft in Zeewolde de eerste groen gas booster in gebruik genomen. De booster zorgt ervoor dat producenten van groen gas de zekerheid krijgen dat zij het hele jaar groen gas kunnen invoeden in het bestaande gasnet.

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Bij de verbranding van aardgas wordt CO2 uitgestoten, terwijl groen gas wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen zoals koeienmest en tuinafval. Het is daarmee minder schadelijk voor ons klimaat dan aardgas en andere fossiele brandstoffen zoals kolen en olie.​ In het derde kwartaal van dit jaar werd 14 miljoen kubieke meter groen gas ingevoed op ons gasnet. Dat is 4% meer dan in het voorgaande kwartaal. 

Hoge druk

Het huidige gasnet werkt met drukverlaging. Aardgas komt op hoge druk Nederland binnen en wordt op lage druk geleverd aan alle woningen en bedrijven. Het gas-systeem is hierdoor eenrichtingsverkeer. De groen gas booster, ontwikkeld door gAvilar en Qirion, is een compressor die het groene gas naar hoge druk brengt. In de zomer is de lokale vraag naar gas beperkt, terwijl de productie van groen gas continu blijft. De booster zorgt ervoor dat het groene gas in deze periode zijn weg vindt in andere delen van het regionale netwerk. Hierdoor kunnen meer huishoudens en bedrijven er gebruik van maken.

 

 

Groen gas hele jaar invoeden

In de regio Zeewolde is in de zomer meer groen gas beschikbaar dan dat er gebruikt wordt in het regionale 4 bar gasnet. De booster biedt de oplossing en maakt het mogelijk het groene gas van 4 bar naar een gasnet te pompen met 8 bar druk. Producenten van groen gas krijgen daarmee de zekerheid dat zij het hele jaar het groen gas kunnen invoeden. De verwachting is dat de komende koude herfst -en wintermaanden geen overschot groen gas in het netwerk aanwezig is. Vanaf het voorjaar 2021 zal de compressor zijn werk gaan doen.

Innovatieve oplossingen 

De energietransitie heeft grote impact op het energienet. We kijken daarom voortdurend hoe we het bestaande net met innovatieve oplossingen zo optimaal mogelijk kunnen benutten. Zo houden we de energievoorziening voor iedereen betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar. Doordat steeds meer huishoudens en bedrijven van aardgas overstappen op een duurzaam alternatief, neemt het elektriciteitsverbruik toe. We breiden daarom het elektriciteitsnetwerk uit en passen slimme oplossingen toe. Én kijken ook naar andere warmte-oplossingen voor de toekomst. Zoals energiedragers als groen gas en waterstof. Want door het bestaande gasnetwerk voor duurzame gassen te gebruiken, kunnen we de energietransitie versnellen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

tarieven

Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2024 bekend

Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2024 bekend

De nieuwe tarieven voor netbeheerkosten over 2024 zijn vandaag vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). ...

Lees artikel
tarieven

Netbeheertarieven voor consumenten stijgen in 2024

Netbeheertarieven voor consumenten stijgen in 2024

De kosten van de netbeheerders zijn een onderdeel van de energierekening. In 2024 stijgen de netwerkkosten van Liander v ...

Lees artikel