Liander vervangt onderdelen Fries elektriciteitsnet om storingen bij warm weer te voorkomen

Liander vervangt onderdelen Fries elektriciteitsnet om storingen bij warm weer te voorkomen

Door het hete en droge weer in het weekend van 27 juni had Friesland te maken met 18 stroomstoringen. Monteurs van Liander losten de storingen snel op. De komende dagen vervangen ze zogenaamde nekaldietmoffen, de veroorzakers van de storingen. Zo zorgt de netbeheerder voor een veilig en betrouwbaar energienet.

De eerste periode met extreem warm en droog weer in het jaar leidt vaak tot een toename van het aantal stroomstoringen in Friesland. Door de droge grond en de hoge temperaturen kunnen zwakke onderdelen in het elektriciteitsnet oververhit raken en uitvallen. Het gaat hier om de zogenaamde nekaldietmof, een verbindingsstuk tussen elektriciteitskabels. Het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Friesland, één van de bedrijven die is opgegaan in Liander, heeft in de vorige eeuw de nekaldietmoffen in grote aantallen ingezet. Veel van deze moffen heeft de netbeheerder inmiddels vervangen door moffen van andere materialen.

Storingen snel oplossen

In de periode van vrijdagavond 26 tot en met maandagochtend 29 juni rukten monteurs van Liander 18 keer uit voor een stroomstoring. Normaliter worden 1 à 2 storingen in een weekend gemeld. De technici konden de meeste storingen snel oplossen, zodat klanten weer stroom hadden. Bij volgende hete en droge periodes in het jaar zijn er veel minder storingen.

Verbindingsstukken repareren

Om het elektriciteitsnet snel weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, vervangen monteurs van Liander de verbindingsstukken. Dat is zo’n grote klus dat technici uit andere delen van het gebied waar de netbeheerder actief is zijn opgeroepen. De monteurs graven de verbindingsstukken op en vervangen ze voor stukken van andere materialen. Vervolgens wordt spanning op elektriciteitskabel gezet. Meer dan nodig is. Eventueel andere zwakke verbindingsstukken komen dan ook aan het licht en kunnen preventief worden vervangen.

Betrouwbaar

Het Nederlandse elektriciteitsnet is met 99,99% leveringszekerheid één van de betrouwbaarste ter wereld. Een stroomstoring kan soms voorkomen. De monteurs van Liander staan 24/7 klaar om de storing te verhelpen of te voorkomen. Ze werken door totdat klanten weer energie hebben. Zo zorgt Liander voor een veilig en betrouwbaar energienet.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Voorzitterschap Mijn Aansluiting van Liander naar Stedin

Voorzitterschap Mijn Aansluiting van Liander naar Stedin

Martha van den Hengel (Liander) droeg op 1 juli 2020 het voorzitterschap van de stichting Mijn Aansluiting over aan Bart ...

Lees artikel

Liander werkt aan uitbreiding Amsterdams elektriciteitsnet

Liander werkt aan uitbreiding Amsterdams elektriciteitsnet

Het Amsterdamse elektriciteitsnet raakt steeds voller. Om meer ruimte te creëren breidt Liander het net uit. Bijvoorbee ...

Lees artikel