grootzakelijk netcapaciteit

Update knelpunten elektriciteitsnet

Update knelpunten elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt onder meer door de snelgroeiende vraag van onder meer zonneparken, datacenters en andere snel ontwikkelende energie-intensieve sectoren zoals glastuinbouw. In deze update publiceren we nieuwe knelpunten op het elektriciteitsnet in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

In gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn grenzen heeft bereikt kan het gebeuren dat grootzakelijke klanten, bijvoorbeeld ontwikkelaars van zonneparken, langer moeten wachten op extra netcapaciteit. Op onze webpagina leest u meer over de drukte op het elektriciteitsnet.

Onderstaand de plekken waar sprake is van een beperkte netcapaciteit. Het gaat hier vooral om knelpunten op het middenspanningsnet. Eerder hebben we ook al knelpunten op elektriciteitsverdeelstations gemeld. Om de knelpunten op te lossen investeert Liander fors in uitbreiding van het net. Uitbreiding van het middenspanningsnet kost aanzienlijk minder tijd dan het uitbreiding van elektriciteitverdeelstations.  

Oranje schaarstegebieden

In (delen van) onderstaande plaatsen is geen extra netcapaciteit meer beschikbaar. We doen hier onderzoek naar mogelijke oplossingen. Op onze landkaarten over beschikbare netcapaciteit zijn deze gebieden met de kleur oranje aangeduid. Deze kaarten zijn te vinden door onderstaand op de provincienaam te klikken. Overigens geldt de beperkte netcapaciteit niet voor de gehele plaats, maar voor een gedeelte ervan.

Flevoland
Zeewolde (opwek), Luttelgeest (opwek)

Friesland
Balk (opwek), Bergum (opwek), Damwoude (opwek), Dokkum (opwek), Drachten (opwek), Franeker (opwek), Gorredijk (opwek), Hallum (opwek), IJlst (afname), Kootserstille (opwek), Leeuwarden (industrieterrein Hemrik, afname en opwek), Lemmer (opwek), Midlum (opwek), Minnertsga (afname en opwek), Noordbergum (opwek), Rauwerd (opwek), Sneek (opwek), Spannenburg (opwek), Surhuisterveen (opwek), Ureterp (opwek), Workum (opwek)

Gelderland
Ede (bedrijventerrein Frankeneng, afname), Eibergen (opwek), Ermelo (opwek), Harderwijk (gebied Lorentz, afname), Vorden (afname en opwek), Wehl (opwek)

Noord-Holland
Schagen (afname)

Zuid-Holland
Zevenhuizen (afname en opwek)

Rode schaarstegebieden

In onderstaande gebieden is geen extra netcapaciteit beschikbaar en is congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen - niet mogelijk. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaarten over beschikbare netcapaciteit zijn deze gebieden aangeduid met de kleur rood. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar een deel ervan.

Gelderland
Borculo (opwek), Dinxperlo (opwek), Doetinchem (afname en opwek), Ede (opwek), Groenlo (afname en opwek), Lichtenvoorde (afname en opwek), Lochem (opwek), Nijkerk (afname en opwek), Putten (opwek), Steenderen (afname en opwek), Zelhem (afname en opwek), Zutphen (afname). 

Noord-Holland
Anna-Paulowna (afname), Texel (afname), Naarden (opwek)

Melden

Bent u ondernemer en heeft u plannen om grootschalig wind- of zonnestroom terug te leveren, wilt u zich vestigen rond knelpunten of verwacht u meer stroom te gaan gebruiken? Meld u zich dan bij ons. Zo kunnen we samen de situatie beoordelen en kijken wat er mogelijk is.   

Bekijk gerelateerd nieuws: