Liander tekent bezwaar aan tegen boete van ACM

Liander tekent bezwaar aan tegen boete van ACM

Liander heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bezwaar aangetekend tegen het besluit om een boete op te leggen voor het overschrijden van de wettelijke termijn waarbinnen de netbeheerder klanten moet aansluiten.

Liander is van mening dat het voeren van rechtszaken en geschillen en het opleggen van boetes op geen enkele manier een oplossing biedt voor het maatschappelijke vraagstuk van het zeer grote tekort aan technici in Nederland.

Net als de rest van Nederland kampt Liander met een groot tekort aan technisch personeel. Tegelijkertijd groeit het werkpakket van de netbeheerder door de energietransitie en groeiende economie. Liander breidt overal in haar verzorgingsgebied het elektriciteitsnet uit, leidt al lange tijd veel extra monteurs op en zet al jaren in op innovaties om het net beter te benutten.

Desondanks loopt de wachttijd voor klanten op. Liander betreurt dat de ACM in haar uitspraak voorbijgaat aan het maatschappelijk vraagstuk van het enorme tekort aan technici in Nederland. 

Boete gematigd

De zaak draait om laadpalenbedrijf Fastned. Het bedrijf diende een klacht in bij de ACM omdat Liander niet kon voldoen aan de wettelijk gestelde termijn van 18 weken voor een nieuwe aansluiting. Hiervoor legde de toezichthouder Liander in juli een boete op van €50.000, te betalen aan de Nederlandse Staat.

De ACM heeft de boete gematigd, omdat het hier gaat om één overtreding van de wettelijke aansluittermijn. Daarbij komt dat de gevraagde aansluiting inmiddels is gerealiseerd en dat niet is gebleken dat Fastned schade heeft geleden als gevolg van de vertraagde aansluiting.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Klimaatakkoord basis voor lange termijn, onvoldoende voor problemen van vandaag

Klimaatakkoord basis voor lange termijn, onvoldoende voor problemen van vandaag

De Nederlandse energienetbeheerders, verenigd in Netbeheer Nederland, hebben unaniem hun steun uitgesproken voor het Kli ...

Lees artikel

Graafschade grootste veroorzaker incidenten gasdistributienet

Graafschade grootste veroorzaker incidenten gasdistributienet

Van de 261 incidenten in het gasnet, werden er vorig jaar 100 veroorzaakt door graafwerkzaamheden. Dat blijkt uit het ra ...

Lees artikel