Gasstation verdwijnt onder de grond

Gasstation verdwijnt onder de grond

Ondergronds gasstation

Het is al jarenlang een wens van de gemeente Amsterdam: een gasstation onder de grond. En nu is het dan eindelijk gelukt. Liander heeft het eerste ondergrondse gasstation ingebouwd langs de Keizersgracht.

Het ondergrondse gasstation vervangt een kast die normaal gesproken op de stoep staat en een meter hoog is. Wat kun je zien van het nieuwe station? Niets meer dan een soort grote putdeksel waar 'Gas station' op staat. 

Omdat het station voor onderhoud of bij een storing geopend moet kunnen worden, is de plek afgezet met Amsterdammertjes. Zo voorkomen we dat mensen bijvoorbeeld hun auto parkeren pal bovenop ons ondergrondse station. 

Jarenlange voorbereiding

Aan de plaatsing is een heel traject voorafgegaan. "Tien jaar geleden startte een verkenning naar de haalbaarheid van een ondergronds gasstation, nadat de gemeente eerst lange tijd te horen kreeg dat het een onhaalbaar idee was", vertelt collega Hans van der Vegt. Hij voerde destijds de eerste gesprekken met de gemeente. Uiteindelijk startte vijf jaar geleden een traject voor ondergrondse gasstations. 

In de jaren 70 en  90 van de vorige eeuw is al eens een poging gedaan met traditionele gasinstallaties ondergronds in grote putten in Amsterdam. Dat bleek toen geen succes. 

Nieuwe tijden, nieuwe oplossingen

De gemeente is blij met het ondergrondse gasstation. "De kasten en huisjes die je normaal gesproken ziet zijn minder mooi vormgegeven en worden regelmatig beplakt of beklad. Daarnaast is er steeds minder ruimte in de drukke stad. Nieuwe tijden vragen om nieuwe oplossingen."

Laatste fase aangebroken

Inmiddels is een groot aantal fases van het project doorlopen. Van de specificatie, tot het ontwerp en uitvoerig testen. Dat testen werd gedaan door collega’s van Qirion. 

Met de plaatsing, start de laatste fase van het project. Want hoe gaat de omgeving om met het station? Kunnen we ons werk goed doen op de locatie? Hoe gaat het met onderhoud en hebben we veel last van straatvuil? Allemaal vragen waar de komende periode antwoord op moet komen. 

Mijlpaal

Of het project een vervolg krijgt moet later blijken, maar bijzonder is het zeker. Over één ding zijn de betrokken collega’s het zeker eens: "Dit is een absolute mijlpaal". 
 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Illegale hennepteelt leidt tot gevaarlijke situaties en financiële schade

Illegale hennepteelt leidt tot gevaarlijke situaties en financiële schade

De fraudespecialisten van Liander ontdekten afgelopen jaar samen met de politie 880 hennepkwekerijen die zich schuldig m ...

Lees artikel

Gedeelte straatverlichting wordt handmatig geschakeld

Gedeelte straatverlichting wordt handmatig geschakeld

Sinds zondag hebben meerdere gemeenten in ons verzorgingsgebied te maken met problemen met de openbare straatverlichting ...

Lees artikel