Aansluiting aanpassen? Laat dit altijd veilig doen door Liander.

Meterkast informatie

De groepenkast, hoofdschakelaar en aardlekschakelaar, zijn uw verantwoordelijkheid. De stroom- en gasmeter en de verbinding met het energienet is eigendom van Liander.

Aansluiting verplaatsen

Komt uw meterkast op een andere plek en wilt u graag de aansluiting verplaatsen? U kunt dan een verplaatsing van uw aansluiting aanvragen.

Ik ga verbouwen

Bent u van plan om te gaan verbouwen? Kijk welke aansluiting geschikt voor u is. 

Ik ga slopen

Wilt u graag een pand slopen en de aansluiting laten verwijderen?

Veelgestelde vragen

 • Wilt u weten of u een gas- of stroomstoring heeft? Of wilt u een melding maken? Bekijk het actuele overzicht van de storingen en onderhoud. 

 • Ondeskundige aanpassingen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties in uw huis/pand, uw omgeving maar ook op ons net. Gevaarlijke situaties zoals brand, elektrische schokken of gaslekkages. Deze situaties kunnen leiden tot ernstig en blijvend letsel. Het is niet toegestaan om zelf of een ingehuurde derde aan de installatie van Liander te laten werken. Dit is de reden waarom de meter en de huisaansluiting zijn verzegeld. Voor het verbreken van deze verzegeling brengen wij extra kosten in rekening. Zie ook de Algemene Voorwaarden (artikel 4.6).

 • Bel gelijk het Nationale Storingsnummer: 0800 9009.

 • Het kan zijn dat er zegels in uw meterkast verbroken zijn. Bijvoorbeeld bij de oplevering van uw nieuwe huis of bij werkzaamheden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Neem daarom direct contact op met het Nationale Storingsnummer 0800 9009 bij een verbroken zegel.

 • Het is belangrijk dat de meterkast veilig blijft, maar hoe kunt u daarvoor zorgen? Wij hebben het hieronder op een rijtje gezet.

  Veilig
  • Werkzaamheden
   Heeft u werkzaamheden in de meterkast? Laat deze werkzaamheden alleen uitvoeren door een (erkend) installateur.
  • Zorg voor goede ventilatie
   Goede ventilatie in de meterkast is heel belangrijk. Heeft u een gasaansluiting in de meterkast? Dan is ventileren verplicht! Bij een eventuele gaslekkage wordt gas verdund door het ventileren. Hierdoor wordt het gevaar op een explosie kleiner.
  • Laat uw meterkast nakijken
   Laat een (erkend) installateur regelmatig uw meterkast nakijken of het nog voldoet aan de veiligheidsnormen.
  • Plaats een rookmelder in uw meterkast
   Mocht er rookontwikkeling of brand ontstaan, dan wordt u gewaarschuwd. 
  Onveilig
  • De meterkast is géén opslagruimte
   Het is niet de bedoeling om uw meterkast te gebruiken als opslagruimte. Het is zelfs gevaarlijk. Niet alleen uw meterkast en spullen kunnen beschadigen, maar de kans op brand is ook groter. De ventilatie wordt namelijk geblokkeerd.
  • Plaats geen waterontharder boven het stroom
   Een waterontharder mag geplaatst worden in de meterkast. Let op! Plaats deze niet bovenin de meterkast in verband met lekgevaar. Er zijn een aantal richtlijnen die gelden. Een (erkend) installateur moet goed bij de stoppenkast, gasmeter en watermeter kunnen. Is de ruimte in uw meterkast te klein? Plaats de waterontharder in een andere ruimte.
  • Géén doe-het-zelvers
   Sleutel niet zelf aan uw meterkast. Er kan kortsluiting of overbelasting ontstaan. Daardoor is de kans op brand groter.

   

   

 • Er zijn drie partijen verantwoordelijk voor de meterkast en de meters in de meterkast.

  1. Uzelf, de klant
  2. De netbeheerder
  3. Het waterbedrijf 

  Verantwoordelijkheid klant

  U bent zelf verantwoordelijk voor:

  Verantwoordelijkheid netbeheerder

  Liander is verantwoordelijk voor:

  • De (slimme) stroommeter en gasmeter
  • De huisaansluitkast (HAK)
  • De hoofdkraan (gas)
  • De B-klep

  Verantwoordelijkheid waterbedrijf

  Het waterbedrijf in uw regio is verantwoordelijk voor uw watermeter.

 • U heeft in dat geval drie opties:

  Leegstandscontract afsluiten

  Wilt u tijdelijk geen gebruikmaken van uw aansluiting, maar wilt u de aansluiting niet laten afsluiten? Kies dan voor een leegstandscontract. U spreekt af met uw leverancier dat u een relatief lager maandbedrag betaalt, omdat u geen verbruik heeft. Het termijnbedrag dekt (vrijwel) alleen de netbeheerkosten. Liander heeft geen rol in deze overeenkomst. Uw aansluiting blijft gewoon in gebruik.

  De aansluiting laten verwijderen

  Wilt u uw aansluiting laten verwijderen? Vraag dit aan op www.mijnaansluiting.nl.

  De aansluiting tijdelijk verzegelen

  Wilt u de aansluiting tijdelijk laten verzegelen? Dat kan voor maximaal 12 maanden. Na deze 12 maanden sluiten wij u weer aan of vraagt u een verwijdering aan. Voor een tijdelijke verzegeling neemt u contact op met onze klantenservice.