Veilig graven in je tuin

Ga je in de tuin graven? Voorkom een stroomstoring, gaslekkage of onveilige situatie. De Nederlandse grond ligt vol met kabels en leidingen. Doe een graafmelding en weet waar de kabels en leidingen liggen.
Graven in je tuin

Voorkom graafschade

Ga je viooltjes planten of de tuin omspitten? Dan is de kans heel klein dat je een kabel of leiding raakt. Graaf je dieper? Bijvoorbeeld om een trampoline in te graven, schutting te plaatsen, vijver aan te leggen of boom te planten? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Met een graafmelding (KLIC-melding) bij het Kadaster weet je waar de kabels en leidingen liggen.

Graven met een graafmachine 

Gebruik je een graafmachine voor een klus? Dan ben je wettelijk verplicht een graafmelding bij het Kadaster te doen. Dan ontvang je kaarten met informatie over de kabels en leidingen in de grond. Zo voorkom je een stroomstoring, gaslekkage en onveilige situaties. Na de graafmelding stuurt het Kadaster een ontvangstbevestiging. In deze bevestiging staat een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en leidingen in de grond waarin je gaat graven. Deze netbeheerders sturen je alle informatie over de ligging van kabels en leidingen. Zo weet je precies waar ze liggen. Een graafmelding doen bij Kadaster kost € 11,-.

Graven met een schop

Ga je graven met een schop? Graaf dan altijd voorzichtig. Gebruik je kracht bij het graven bijvoorbeeld via een grondboor, sla je paaltjes in de grond of ga je bomen rooien? Zorg dan voor een goede voorbereiding en lees onze tips. Zo graaf je veilig en voorkom je stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties.

Tips om graafschade te voorkomen 

  • Graaf altijd heel voorzichtig, laagje voor laagje.
  • Ook als je paaltjes in de grond slaat, bomen rooit of een grondboor gebruikt bent je aan het graven.
  • Als je met de hand graaft is een graafmelding niet verplicht, maar we adviseren het wel te doen. 

Waar liggen de kabels?

  • Vaak liggen de kabels vanuit je meterkast onder of naast de voordeur, naar de kabels voor het huis.
  • Kabels en leidingen liggen meestal tussen de 30 cm en 1 meter diep. Dit kan door grondzakking of ophoging afwijken.
  • De eerste kabel die u tegenkomt is waarschijnlijk de glasvezel of CAI-kabel. Daarna volgen de elektriciteitskabel en de gasleiding. Vervolgens de waterleiding en als laatste rioolaansluiting. De glasvezelkabel en CAI-kabel hebben meestal geen gepantserde mantel en zijn daarom heel kwetsbaar. De elektriciteitsaansluitkabel is gepantserd, maar ook deze kan beschadigen als er veel kracht wordt gezet op de spade of schop.

Waarom graafschade voorkomen?

Een kwart van de stroomstoringen in Nederland wordt veroorzaakt door graafschade. Hiervan is sprake als kabels en leidingen worden beschadigd door bijvoorbeeld een graafmachine, grondboor of schop. Het gevolg: geen televisie of internet, mensen in de kou, hoge kosten voor de veroorzaker. Ook zijn er elk jaar ongevallen met gasleidingen door graafschade. Herstelwerkzaamheden kosten veel tijd en geven vaak maatschappelijke overlast. Het repareren van schades kosten netbeheerders jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro.

Cookies

Accepteer marketing cookies om dit te bekijken
Veiligheid

Meer weten? Kijk of je antwoord hier tussen staat​


Paars vlak

Ga mee met de stroom vooruit

De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.

Bekijk hier wat dat voor jou betekent