Drukte op het stroomnet

Liander bus in woonwijk

Wij werken dagelijks keihard aan het verzwaren, uitbreiden en slimmer maken van het energienet. Ook in jouw buurt. Tegelijkertijd is er landelijk een groot tekort aan technisch personeel, ruimte én materialen. En dat is heel vervelend. Misschien moet jij daardoor langer wachten op je nieuwe stroomaansluiting of de verzwaring. Wij helpen je met je aanvraag en wat je verder kunt doen terwijl je wacht. Zo gaan we samen met de stroom vooruit.

Cookies

Accepteer marketing cookies om dit te bekijken

Nieuwe of zwaardere stroomaansluiting?

Wil je zonnepanelen laten installeren? Wil je overgaan op elektrisch koken? Of een laadpaal voor je elektrische auto? Soms vraagt dat om een zwaardere stroomaansluiting. Je hebt waarschijnlijk een datum in je hoofd wanneer de aansluiting klaar moet zijn. Helaas kunnen we jouw aanvraag niet altijd direct uitvoeren. Het kan dus zijn dat je langer moet wachten op de verzwaring of nieuwe stroomaansluiting. Bijvoorbeeld omdat het nodig is om eerst nieuwe kabels aan te leggen of een nieuw elektriciteitshuisje of verdeelstation te plaatsen. Of vanwege de grote toename in aanvragen voor een verzwaring van de stroomaansluiting, waardoor we de achterstand niet direct kunnen wegwerken.

Overzicht van de verschillende wachttijden

Regio
Simpele verzwaring in meterkast*
Verzwaring meterkast inclusief aansluitkabel**
Stroomnet in jouw buurt uitbreiden
Gelderland, Veluwe, Gooi, Flevoland6 weken8 maanden<1 tot 2 jaar
Nijmegen en Arnhem6 weken3 maanden1 tot 2 jaar<
Friesland en Noord-Oost polder6 weken6 tot 12 maanden1 tot 2 jaar<
Noord-Holland Noord6 weken3 maanden1 tot 2 jaar
Amsterdam6 weken2 maanden1 tot 2 jaar
Rijnland Beneden Noord-Holland6 weken1,5 maand1 tot 2 jaar

*95% van aanvragen

**Hier moeten door de aannemer aanvullende werkzaamheden buiten de meterkast worden uitgevoerd. Zoals het verplaatsen, verzwaren of vernieuwen van kabels. Dit is ander werk waarvoor ook andere mensen zijn opgeleid. De wachttijd voor deze verzwaringen verschilt per regio, omdat we in de ene regio meer mensen tot onze beschikking hebben dan in de andere regio.

Check of je stroomaansluiting voldoende is

Overweeg jij zonnepanelen of wil je overgaan op elektrisch koken? Wil je een laadpaal voor je elektrische auto? Of verwarmen met een warmtepomp in plaats van gas? Meestal vraagt dat om een uitbreiding van je stroomaansluiting. Maar vaak ook helemaal niet. Met deze keuzehulp check je eenvoudig online welke stroomaansluiting je hebt en wat je daarmee kan.

Doe aanvraag, vraag advies, ga aan de slag 

Tot de drukte is opgelost, doen we er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen. We begrijpen goed dat het vervelend is dat je moet wachten. Vraag tijdig je verzwaring of nieuwe stroomaansluiting aan via mijnaansluiting.nl. Hoe eerder wij op de hoogte zijn van je wensen, hoe meer ruimte er is voor de juiste afstemming. We geven bij de aanvraag aan wanneer we verwachten het werk te kunnen doen. Uiteraard doen wij er alles aan om volgens planning te werken. Helaas lukt dit niet altijd. We nemen contact met je op wanneer jouw aanvraag kan worden uitgevoerd. Jij hoeft daar zelf niets voor te doen.

Ga alvast in gesprek met een erkend installateur over de mogelijkheden van jouw huidige stroomaansluiting. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo kan je mogelijk toch alvast aan de slag, totdat wij het net in jouw buurt toekomstbestendig hebben gemaakt.

Waarom is het druk op het elektriciteitsnet

Bekijk de uitlegvideo van NOSop3 over het volle elektriciteitsnet. Duik dieper in dit onderwerp en begrijp waarom het elektriciteitsnet onder druk staat.

Ga mee met de stroom vooruit

Paars vlak

Ga mee met de stroom vooruit

Steeds meer consumenten en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting kiezen voor zonnepanelen, elektrisch rijden, of vervangen hun cv-ketel voor een warmtepomp. Dit vraagt om meer stroomcapaciteit op het net, meer materialen en veel meer mensen die het werk uitvoeren. Dit is niet altijd haalbaar. Klaas van Liander legt uit waarom de wachttijden kunnen oplopen.

Ontdek wat dit voor jou betekent