Werken op grote hoogte

Werken op grote hoogte

Uitzicht over de Amstel, mensen zo klein als speelgoedpoppetjes en het gevoel dat je in de wolken bent. Bij Liander werken we niet alleen op of in de grond. Soms gaan we de hoogte in. Met spectaculaire plaatjes als resultaat. Zoals bij de Rembrandttoren, de hoogste wolkenkrabber van Amsterdam.

In de lift zoef je naar de 34ste verdieping, op ruim 120 meter hoogte. Op een heldere dag als vandaag zie je Almere in de verte liggen, rechts van de rij windturbines. Het hoogste punt ligt op 150 meter. Geen andere toren in Amsterdam mag hoger zijn dan deze.

Veel voorbereiding

Grote internationale bedrijven houden hier kantoor, met elk hun eigen wensen en eisen. Samen hebben ze zo’n 1.800 werknemers. 24 uur per dag kunnen zij aan het werk. Ook in het weekend. Behalve nu. Voor het eerst is de toren op zaterdag en zondag gesloten voor onderhoud. Tijd voor Liander om te kijken naar de staat van de installaties.

Zo’n weekend vergt veel voorbereiding. Ruim een half jaar eerder werd het eerste gesprek gevoerd. Er volgden nog vele overleggen in de toren, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Een heel karwei.

‘Kind aan huis’

Werken in de bekende Amsterdamse toren, dat klinkt misschien spannend. “Maar wij komen hier al jaren. We zijn hier eigenlijk kind aan huis”, zegt een van de Liander-collega’s.” Samen met anderen zorgt hij voor de controle van trafo’s, installaties die onderdeel uitmaken van het elektriciteitsnetwerk. Deze ruimtes zorgen ervoor dat het hele pand wordt voorzien van spanning.

“Vaak werken we hier met dezelfde mensen. Van verschillende bedrijven en met andere werkzaamheden, maar tijdens zo’n weekend vormen we een team. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld.”

Dat wordt tijdens het weekend ook wel duidelijk. Iedereen weet wat hij moet doen, de mannen zijn goed op elkaar afgestemd. Vele overleggen gingen eraan vooraf, en met resultaat. De klus wordt geklaard.

‘Fijn weekend’

Voor de mensen die in de Rembrandttoren werken, is het wel even wennen. Waar je normaal gesproken op zaterdagochtend nog een uurtje (of langer) kunt werken, gaat dat nu niet op. Mensen die toch langskomen, worden door de bewaking vriendelijk naar de uitgang verwezen. “Maandag mag u weer. Geniet van het weekend.”

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?