Laadpalen Amsterdam geven meer vermogen bij zonnig weer

Laadpalen Amsterdam geven meer vermogen bij zonnig weer

Een deel van de laadpalen voor elektrische auto’s in Amsterdam geeft voortaan extra vermogen af bij zonnig weer. Wethouder Dijksma heeft 456 gewone laadpalen omgedoopt tot Flexpower-laadpalen. Deze palen zijn zodanig afgesteld dat ze in daluren van het elektriciteitsnet en bij zonnig weer meer stroom geven en gedurende piektijden iets minder. 

Amsterdam groeit en verduurzaamt. Er wordt meer energie gevraagd, maar ook meer opgewekt. Dat leidt tot een flinke opgave voor het elektriciteitsnet. De belasting van het elektriciteitsnet in de piekuren kan zo 2,5 tot 5 keer toenemen. Dat vraagt forse investeringen in het net. Tenzij er gezocht wordt naar alternatieve oplossingen.

Flex om netbalans te bewaken

Flexpower is zo’n oplossing. Het project van gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander, energiebedrijf Vattenfall en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL spreidt de stroom over de dag. De laadpalen geven iets minder stroom af in de uren dat de huishoudens veel energie vragen (18.00 tot 21.00 uur) en haalt dat in door in de nacht meer te laden. Aangezien de meeste automobilisten vooral ‘s nachts opladen, hebben zij er in het algemeen geen nadeel van.

Maar Flexpower doet meer. Het gebruikt overdag lokaal opgewekte energie van huishoudens en zet die direct lokaal in om sneller auto’s te laden. Zo hoeft deze energie het net niet verder te belasten.

Laadpalen 40% sterker

Om dit te realiseren is de capaciteit van de Flexpower-laadpalen met 40% verhoogd. De palen worden hiervoor aangepast en vervolgens anders aangestuurd. Een reguliere laadpaal heeft een netaansluiting met een doorlaatwaarde van 3x25 ampère. De Flexpower-laadpalen kunnen 3x35 ampère afgeven en dat ook nog slimmer over de aangesloten auto’s verdelen. Of elektrische auto’s deze capaciteit ook gebruiken is overigens afhankelijk van de capaciteit van de auto en accu. Het is zo mogelijk tot ongeveer 2 keer zo snel te laden.

Praktijkproef onder 52 palen

Het afgelopen jaar heeft het project bij 52 laadpalen Flexpower als proef ingezet. De laadpalen stonden in de wijken Zuid, West, Nieuw West en Centrum, waar relatief veel auto's staan met hoog laadvermogen. Uit de praktijkproef blijkt dat vooral volledig elektrische auto’s voordeel hebben van de Flexpower-laadpalen. In 70% van de gevallen laden zij sneller stroom dan bij een reguliere laadpaal.

Hybride auto’s, met zowel een benzinemotor als een beperkte elektrische actieradius, hebben minder mogelijkheden het laden 'in te halen' vanwege het lagere laadvermogen. Toch blijkt uit de praktijkproef dat 95% van de hybride auto’s in praktijk geen hinder ondervonden.

Flexpower op straat

In Amsterdam zijn er nu 456 palen omgebouwd, ruim 900 laadplekken. De palen zijn te herkennen aan een Flexpower-sticker die de verschillende laadtijden en snelheden aangeeft en verwijst naar een website van de gemeente.

Flexibel laden is ook elders goed inzetbaar. Door grootschalig in te zetten op flexibel laden kunnen in heel Nederland veel investeringen in de elektriciteitsnetten worden voorkomen.

Amsterdam

Er zijn veel bijzondere verhalen te vertellen over het werk van Liander in Amsterdam. Een aantal verhalen hebben wij voor je verzameld. Nieuwsgierig geworden?