Deze kweker zet de lampen eerder uit om ruimte te maken op het stroomnet

Deze kweker zet de lampen eerder uit om ruimte te maken op het stroomnet

De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Al dit verbruik zorgt voor een overvol net. We werken hard aan uitbreiding. Toch groeit de vraag sneller dan wij kunnen uitbreiden. Vooral bedrijven merken dit en moeten soms lang wachten tot ze de gewenste capaciteit krijgen. Als Liander blijven wij zoeken naar slimme manier om ons bestaande net optimaal te benutten. Dit noemen we congestiemanagement. Een van de oplossingen is ‘flexibel vermogen’.

Het inzetten van flexibel vermogen is een belangrijke manier om de lange wachttijden voor een nieuwe stroomaansluiting terug te dringen. Toch zijn er nog te weinig bedrijven enthousiast. Pasgeleden deden de netbeheerders gezamenlijk een actieve oproep aan ondernemers om bij te dragen aan deze vorm van congestiemanagement. Een van de ondernemers die instapt op dit ‘flexen’ is fresiakweker Mariëlle Akerboom. In het Financieel Dagblad van eind vorige week deed ze haar verhaal. Akerboom: 'Uit een soort moreel besef voelde het goed om gehoor te geven aan de oproep van Liander.' 

In het kort 

Daar gaan de lampen in de kassen twee uur eerder uit in de winter. Een kleine ingreep met een groot effect. Niet eens op de bloemen, die doen het net zo goed. De lampen gaan vroeg in de ochtend namelijk ook twee uur eerder aan. De gevolgen zijn vooral aanzienlijk voor bedrijven in de buurt.  

De kweker mijdt voortaan de drukte momenten op het net. Dat is zo rond de tijd dat iedereen thuiskomt en gaat koken, wassen en opladen. Door het mijden van deze momenten ontstaat er voor negen andere klanten ruimte voor een aansluiting. Zij hoeven niet te wachten op de uitbreiding van een elektriciteitsstation in Leimuiden. Onder andere een opvang voor Oekraïense vluchtelingen kan nu van stroom worden voorzien. 

Op de wachtlijst  

Op dit moment staan er duizenden bedrijven op de wachtlijst voor stroom. In steeds meer delen van het land gaat het stroomnet op slot. Het gaat nog jaren duren voordat er voldoende nieuwe kabels zijn getrokken. Daarom moet onze mindset op de schop. We gaan naar een blijvend, nieuw systeem waarin het niet meer vanzelfsprekend is om 24/7 zonder na te denken de schakelaar om te zetten.  

Akerboom Freesia 

Akerboom Freesia stapt in . 'Sinds een jaar of twee is bekend dat het stroomnet in de regio overvol zit', zegt Mariëlle Akerboom, die met haar vader, broer en neef leidinggeeft aan de kwekerij. Toen ze een webinar van netbeheerder Liander volgde over het onderwerp vorig jaar zomer, dacht ze: daar kunnen wij wel wat mee.' 

‘De rest van het jaar gebruiken we eigenlijk vrij weinig elektriciteit, maar dan hebben we nog steeds recht op al die netcapaciteit, terwijl anderen die goed kunnen gebruiken’ 
 
'Wij claimen best veel ruimte op het net', zegt Akerboom. Het belichten van de winterteelt vraagt namelijk een flink vermogen. 'De rest van het jaar gebruiken we eigenlijk vrij weinig elektriciteit, maar dan hebben we nog steeds recht op al die netcapaciteit, terwijl anderen die goed kunnen gebruiken. Uit een soort moreel besef voelde het goed om gehoor te geven aan de oproep van Liander.' 

Vervolgens was het wel een paar maanden onderhandelen over de precieze voorwaarden. Hoeveel kon de kwekerij het verbruik bijvoorbeeld verminderen? Akerboom: 'We hebben een aantal machines die we draaiende moeten houden. En als het oogsten uitloopt, moeten we wel een paar lampen aan kunnen houden.' Uiteindelijk kwamen ze erop uit dat het gecontracteerde transportvermogen in de maanden november, december, januari en februari tussen half vier en acht uur met 75% teruggaat. 

Daar staat een vergoeding tegenover. Ook dat was onderhandelen, want daar gelden geen vaste tarieven voor. 'Die vergoeding is zeer welkom, want de tarieven die we aan de netbeheerder betalen zijn het afgelopen jaar met wel 48% gestegen', zegt de kweker. 'De netbeheerkosten maken inmiddels zo'n kwart uit van de totale kosten die we kwijt zijn aan energie.' 

Het mijden van de spits was best makkelijk. De kweker hoefde geen bedrijfsprocessen om te gooien. Het was een kwestie van de klimaatcomputers opnieuw instellen.  

Lees meer over flex en de capaciteit op ons net.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Energiebehoefte nieuwe woningen cruciale factor voor tijdige aansluiting

Energiebehoefte nieuwe woningen cruciale factor voor tijdige aansluiting

Het is essentieel dat projectontwikkelaars en woningcorporaties in een vroeg stadium plannen voor nieuwbouwwijken en de ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. Op deze punten is de ...

Lees artikel