Update capaciteit elektriciteitsnet

Capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Flevoland

In Flevoland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Zuiderveld voor verbruik.

Friesland

In Friesland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Stiens voor verbruik.

Daarnaast is er in Friesland één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Heerenveen voor verbruik. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Gelderland

In Gelderland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Ulft voor teruglevering.

Daarnaast zijn in Gelderland 5 nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:

  • Aalten (verdeelstation Dale, teruglevering)
  • Anklaar (verbruik en teruglevering)
  • Berg en Dal (verdeelstation Leuth, verbruik)
  • Duiven (verdeelstation Roodwilligen, verbruik)
  • Nijkerk (teruglevering)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Zuid-Holland

In Zuid-Holland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Alpen Centrum voor verbruik en teruglevering. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2021 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Groei ondernemers en woningbouw West-Betuwe vertraagd door afgekeurd bestemmingsplan elektriciteitsstation

Groei ondernemers en woningbouw West-Betuwe vertraagd door afgekeurd bestemmingsplan elektriciteitsstation

In de gemeente West-Betuwe is sinds mei 2019 sprake van een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Dit betekent ...

Lees artikel

Maximale capaciteit elektriciteitsnet Berg en Dal bereikt

Maximale capaciteit elektriciteitsnet Berg en Dal bereikt

Na andere locaties in Nederland heeft het elektriciteitsnet in Berg en Dal en omgeving de maximale capaciteit bereikt vo ...

Lees artikel