Krapte op het elektriciteitsnet raakt komende jaren iedereen

Krapte op het elektriciteitsnet raakt komende jaren iedereen

De netbeheerders werken hard aan het energienet van de toekomst. In de tussentijd loopt het net in Nederland de komende jaren op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet. In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken. Maar ook in het leveren van elektriciteit aan grote bedrijven knelt het, zoals vanochtend bekend werd voor twee plekken in Amsterdam. De netbeheerders verwachten dat het elektriciteitsnet de komende jaren op meer plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt. Niet alleen bedrijven en instellingen, maar ook consumenten kunnen de gevolgen hiervan gaan merken.

De netbeheerders werken hard aan innovaties en de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Op dit moment realiseren zij samen honderden aanpassingen op hoogspannings- en middenspanningsniveau. Al die aanpassingen brengen de komende jaren onvermijdelijk ongemakken met zich mee. Zo zien ondernemers en instellingen de wachttijden voor een aansluiting op het net en de benodigde netcapaciteit nu al oplopen. De netbeheerders waarschuwen dat ook consumenten de komende jaren gevolgen gaan merken van de drukte op het net. Zo wordt het minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en kan het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken langer duren.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van Netbeheer Nederland. En lees hier het eerdere nieuwsbericht over de knelpunten in Amsterdam.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Knelpunten op het elektriciteitsnet in Amsterdam

Knelpunten op het elektriciteitsnet in Amsterdam

In navolging van andere locaties in Nederland heeft het elektriciteitsnet in Amsterdam in twee gebieden zijn maximale ca ...

Lees artikel

Elektrische boiler? Check of er op 1 juli voor u iets verandert!

Elektrische boiler? Check of er op 1 juli voor u iets verandert!

Vanaf a.s. donderdag 1 juli stopt het toonfrequent signaal (TF-signaal) voor tariefschakeling. Het signaal werd gebruikt ...

Lees artikel