Liander: ruim 800 keer brandweer ingeschakeld voor graafschade

Liander: ruim 800 keer brandweer ingeschakeld voor graafschade

Netbeheerder Liander heeft het afgelopen jaar 810 keer de brandweer ingeschakeld naar aanleiding van meldingen van schade aan gasleidingen als gevolg van graafwerkzaamheden. Dit blijkt uit cijfers van de netbeheerder. Vandaag start een nieuwe campagne om aandacht te vragen voor graafschades.

Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Bij graafincidenten waarbij een gasleiding is geraakt, neemt de netbeheerder uit veiligheidsoverwegingen ook altijd contact op met de brandweer. In 2019 schakelde Liander op deze manier ruim 800 keer de brandweer in, die ter plaatse komt om voor de veiligheid van de omgeving te zorgen. Wanneer een gasleiding wordt geraakt kan gas vrijkomen en ontstaat explosiegevaar.

‘Zuinig op inzet brandweer’

Van alle keren dat de brandweer jaarlijks moet uitrukken, is dat naar schatting tussen de 7-9 procent voor een gaslek. Marlies Visser (Liander): “We moeten zuinig zijn op de inzet en capaciteit van de brandweer en ze niet nodeloos laten uitrukken. Vaak wordt in de korpsen met vrijwilligers gewerkt. Het is daarom van groot belang dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor de risico’s van graafschades. Die worden helaas nog te vaak onderschat.”

Campagnes om graafschades te voorkomen

Vandaag is een nieuwe campagne begonnen waarin netbeheerders wijzen op de risico’s van graven en de noodzaak om vooraf aan graafwerkzaamheden de zogenoemde KLIC-melding bij het Kadaster te doen. Gravers ontvangen van de netbeheerder informatie over de ligging van kabels en leidingen. Op de website geeft Liander tips om veilig te graven. Zo kunnen gravers goed voorbereid aan de slag en storingen, gaslekkages en onveilige situaties zo veel mogelijk worden voorkomen.

www.energieveilig.nl

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander realiseert extra kabel in Nijmegen-Noord

Liander realiseert extra kabel in Nijmegen-Noord

In Nijmegen-Noord is netbeheerder Liander gestart met de aanleg van een extra elektriciteitskabel van Bemmel naar bedrij ...

Lees artikel

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Update knelpunten op elektriciteitsnet Liander

Op het elektriciteitsnet van Liander in Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten onts ...

Lees artikel