Energiediefstal bij 4300 hennepkwekerijen gestopt in 2016

Energiediefstal bij 4300 hennepkwekerijen gestopt in 2016

Hennep wietteelt

In 2016 zijn 4300 hennepkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit was gestolen, iets minder dan de 139 miljoen kWh in 2015. Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kWh stroom illegaal afgetapt door hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken.

Netbeheerders verhalen zoveel mogelijk de kosten van energiediefstal op de veroorzakers. In totaal gaat het daarbij om ongeveer 70 miljoen euro per jaar voor de netbeheerders. De economische waarde is echter circa 200 miljoen euro per jaar. Wie wordt betrapt op energiefraude moet alleen de netto gestolen energie in kWh terug betalen aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt in werkelijkheid ongeveer 70% lager dan de prijs die consumenten betalen.

Liander pleit daarom voor een landelijk uniforme eerlijke kWh prijs voor energiediefstal, waardoor de economische schade voor de consument wordt beperkt en meer kosten verhaald kunnen worden op criminelen.

Energiediefstal zorgt voor onveilige situaties. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. Dat levert een direct gevaar op voor omwonenden. Politie en netbeheerders werken daarom intensief samen aan het opsporen van hennepkwekerijen en het beëindigen van onveilige situaties.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Stroomstoring Amsterdam, Zaandam en Landsmeer voorbij

Stroomstoring Amsterdam, Zaandam en Landsmeer voorbij

Vanochtend werden grote delen van Amsterdam, Zaandam en Landsmeer getroffen door een stroomstoring. De storing is ontsta ...

Lees artikel

Proef met flexibel laden in Amsterdam

Proef met flexibel laden in Amsterdam

Amsterdam bereidt zich samen met Nuon, Liander en ElaadNL voor op een verwachte toename van elektrische auto’s in de s ...

Lees artikel