Regio

Nieuwe locatie elektriciteitshuisje Apollobuurt

Liander werkt aan het versterken van het elektriciteitsnet in Amsterdam. Dit is nodig om de groei en verduurzaming van de stad mogelijk te maken. Ook in de Apollobuurt worden er nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst. Oorspronkelijk was het plan om een nieuwe elektriciteitsruimte te plaatsen op de Breughelstraat. Dit stuitte op verzet en hier heeft Liander van geleerd. Er is na een nadere analyse gebleken dat er een betere locatie blijkt te zijn voor deze ruimte. Het plan is om een elektriciteitshuisje te plaatsen aan de Apollolaan.

8 april 2024
Amsterdam
twee mannen in werkkleding van Liander staan met gereedschap bij werkzaamheden in de straat.

Om de locatiekeuzes voor elektriciteitshuisjes in de toekomst beter vorm te geven is recent het Ontwikkelperspectief Distributienet vastgesteld. Dit is een set samenwerkingsafspraken tussen Liander, de gemeente Amsterdam en andere partijen over het proces rond de inpassing van elektriciteitshuisjes en –kabels in de stad. Dit is nodig omdat het elektriciteitsnet zo zorgvuldig en zo snel mogelijk moet worden uitgebreid zodat Amsterdam nu en in de toekomst van voldoende elektriciteit kan worden voorzien. Het doel is om situaties als in de Apollobuurt in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Uitbreiden elektriciteitsnet in een volle stad

In 2050 verbruikt Amsterdam drie tot vier keer zoveel stroom als nu. Om de groei en verduurzaming van de stad mogelijk te blijven maken komen er maximaal 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes bij tot aan 2050. Een ruime verdubbeling. Ook worden er tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations gebouwd en bestaande stations uitgebreid om de groei en verduurzaming mogelijk te maken. Om dit allemaal met elkaar te verbinden is tot 1.600 kilometer kabel in de stad nodig. De ruimte in Amsterdam is zeer schaars. Het is heel goed te begrijpen dat bewoners en ondernemers niet altijd zitten te wachten op een (extra) elektriciteitshuisje in de straat of voor hun deur. Maar het is onmogelijk om in de schaarse ruimte te bouwen aan een toekomstbestendig elektriciteitsnet en iedereen 100% tevreden te stellen.

Elektriciteitsruimte Apollobuurt

Liander heeft in overleg met de gemeente opnieuw naar eventuele mogelijkheden gekeken na het protest over de oorspronkelijke locatie. Er is gekozen voor een nieuwe locatie aan de Apollolaan die zoveel mogelijk rekening houdt met de omgeving en de verkeersveiligheid. Het nieuwe elektriciteitshuisje komt langs een bomenrij aan de Apollolaan. Vanuit zowel Oostelijke als vanuit Westelijke richting is de ruimte daarmee deels aan het zicht onttrokken. Ook hebben de contouren van de ruimte een minimale impact op het beschermde stadsgezicht van de Apollolaan. De nieuwe ruimte staat nu voor een bredere gevel van een hotel. De plek is zo uitgekozen dat het de zichtlijnen vanuit het pand minimaal belemmert. Voor het plaatsen van het elektriciteitshuisje is een vergunning aangevraagd. In afwachting van de definitieve vergunningverlening, voert Liander voorbereidende werkzaamheden uit.