Dit doen wij

Liander stopt met uitrol transformatorhuisjes in Beverwijk

Liander stopt met het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes in Beverwijk, omdat de netbeheerder en de gemeente geen overeenstemming kunnen bereiken over de voorwaarden die aan het zakelijk recht worden gesteld. Liander realiseert zich dat dit vervelend kan zijn voor klanten, omdat zij hierdoor langer moeten wachten op de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

22 maart 2023
Noord-Holland

Inmiddels zijn gemeente Beverwijk en Liander met elkaar in gesprek, zie nieuwsbericht Gemeente Beverwijk en Liander doorbreken impasse over versterking elektriciteitsnet dd. 11 oktober 2023 (red.)

De energietransitie is volop gaande. Er ligt een klimaatakkoord met stevige ambities. Daarnaast worden in Nederland veel nieuwe woningen gebouwd, groeit de economie sterk en wordt er gedigitaliseerd. Dit zorgt voor een explosieve vraag naar elektriciteit en dit wordt steeds merkbaarder. Waar al langer sprake is van drukte op het stroomnet voor grotere bedrijven, ziet Liander dat het nu ook steeds meer de consumenten en kleinere bedrijven in de wijken en nieuwbouw gaat raken. De netbeheerder versnelt het verzwaren en verslimmen van het net in de wijken. Met de buurtaanpak worden tot 2030 ruim 20.000 transformatorhuisjes extra in het verzorgingsgebied van Liander geplaatst.

Buurtaanpak Beverwijk

In september 2022 startte Liander met de buurtaanpak in de wijk Westertuinen in Beverwijk. Met deze aanpak wordt het elektriciteitsnet in deze buurt proactief aangepakt en toekomstbestendig gemaakt. Dit levert voordelen op voor zowel Liander, de gemeente als voor de bewoners van de wijk. Samen met de gemeente is de afgelopen periode gekeken naar geschikte locaties voor de negen nieuwe transformatorhuisjes die in de wijk Westertuinen in Beverwijk geplaatst moeten worden. De plaatsen waar de transformatorhuisjes komen te staan, worden voor een groot deel bepaald door de techniek. Daarnaast kijkt Liander op welke plek een huisje zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet, zodat de capaciteit maximaal wordt benut in een wijk. De uiteindelijke locatie wordt in samenspraak met de gemeente bepaald.

Plaatsen transformatorhuisjes gestopt

Liander heeft een goede grondpositie nodig om de continuïteit van het netwerk te kunnen waarborgen. Voor het plaatsen van transformatorhuisjes, wil de netbeheerder grond kopen of een  zakelijke recht vestigen (rechten van opstal). Op die manier is namelijk zeker dat de huisjes gedurende langere periode op de locatie kunnen blijven staan. Het eerder verplaatsen van een huisje leidt tot maatschappelijke kosten en extra inzet van toch al schaars technisch personeel. Ook leidt het tot extra overlast voor bewoners in de wijk.

Helaas is het niet gelukt om met de gemeente Beverwijk overeenstemming te bereiken over het zakelijk recht. Daarom heeft Liander besloten de werkzaamheden in Beverwijk te stoppen en een beroep te doen op de belemmeringenwet privaatrecht. Dit houdt in dat Liander een gedoogbesluit vraagt aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Liander kan de werkzaamheden pas weer inplannen als de gedoogplichtprocedure is afgerond.