Op zoek naar gegevens over energieverbruik? Wij helpen u op weg met onze open data.
Wij beschikken over veel gegevens van ons elektriciteits- en gasdistributienetwerk en van de energiestromen die hierover worden getransporteerd. Denk aan data over energieverbruik, ligging en eigenschappen van kabels en leidingen en onderhoudswerkzaamheden. Door deze data openbaar te delen geven we inzicht en maken we slimme oplossingen mogelijk. Zo werken we samen aan de uitdagingen in de energietransitie.
Onze open data is voor iedereen toegankelijk en gratis te gebruiken. Binnen de mogelijkheden van de wet- en regelgeving delen wij deze data. De data is geanonimiseerd en nooit tot persoonsniveau of aansluiting te herleiden.
- Gaat u aan de slag met onze open data? Leest u dan eerst even onze disclaimer.
- Heeft u vragen over de beschikbare data? Neem dan contact met ons op.
Onze datasets
De gegevens van onze elektriciteitsnetten bestaan uit de liggingsgegevens van alle elektriciteitstransportkabels en de belangrijkste stations (denk aan transformatorstations) die eigendom zijn van Liander. Wij publiceren deze gegevens via het platform Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK); dit is een een platform voor het ontsluiten van geodatasets van Nederlandse overheden. Alle gegevens zijn zowel op een kaart in te zien als te downloaden in de GIS-formatie: WMS, WFS of Shape.
Deze dataset is gebaseerd op INSPIRE: De Europese Richtlijn voor Ruimtelijke Informatie (www.inspire.ec.europa.eu)
Downloads en links
- Toelichting liggingsgegevens elektriciteitsnetten in PDOK
- Liggingsgegevens elektriciteitsnetten (in PDOK)
Extra disclaimer
De getoonde gegevens vervangen in GEEN geval de verplichting voor een KLIC-melding. Bij (graaf)werkzaamheden moet altijd een melding worden gedaan. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend bij bijvoorbeeld graafschade.
Hieronder vindt u samengevoegde decentrale opwekgegevens kleinverbruik in het werkgebied van Liander en een toelichting hoe u de dataset moet lezen. De dataset bevat per CBS-buurt het aantal aansluitingen, het aantal opwekinstallaties en het totaal opgesteld vermogen daarvan in kWp. Zijn er in een buurt minder dan vijf opwekinstallaties? Dan worden die in een ‘restpost’ per gemeente opgeteld. Dit om de privacy van de bewoners te waarborgen.
De dataset wordt iedere twee jaar ververst. Peildatum van de huidige dataset is 09-04-2024.
Downloads
In deze dataset vindt u de geaggregeerde gegevens over teruglevering van alle kleinverbruiksaansluitingen (KV) in ons verzorgingsgebied. Om de anonimiteit van de gegevens te waarborgen worden deze gegevens geaggregeerd. Per regel worden minimaal 10 aansluitingen samengevoegd, waarbij het samenvoegen van postcodes voor kan komen.
Deze datasets worden jaarlijks vernieuwd, met als peildatum 1 januari.
In de toelichting leest u hoe u deze data kunt lezen en toepassen.
Downloads
Een transportprognose is een planning van de hoeveelheid elektriciteit die wij verwachten te transporteren over ons elektriciteitsnet. De prognoses zijn een belangrijk instrument om verstoringen en onderbrekingen te voorkomen. Ze helpen ons om het verwachte transport op het net te voorspellen. Met de ingediende prognoses controleren wij of we transportproblemen verwachten en nemen, als dit nodig is, maatregelen om deze te voorkomen. Zeker nu het erg druk is op ons elektriciteitsnet, door de toenemende vraag naar elektriciteit en snelle opkomst van duurzame energie, is dit nodig. De netcode verplicht klanten met een transportvermogen groter dan 1 megawatt (MW) om dagelijks hun transportprognoses aan te leveren bij de netbeheerder.
De netbeheerder stelt de prognoses op voor zowel het verbruik als teruglevering van elektriciteit per deelnet. De prognoses worden 's nachts automatisch bijgewerkt, en worden van kwartier tot kwartier in MW weergegeven.
Downloads
Download de actuele prognoses en daadwerkelijke transporten van elektriciteit over onze deelnetten van de afgelopen 7 dagen:
In deze dataset vindt u het energieverbruik van alle kleinverbruikaansluitingen (KV) in het verzorgingsgebied van Liander. Het gaat om gasaansluitingen tot en met 40m3/h en elektriciteitsaansluitingen tot en met 3 x 80 ampère. Om de anonimiteit te waarborgen zijn gegevens per postcode samengevoegd.
Deze datasets worden jaarlijks vernieuwd, met als peildatum 1 januari.
In de toelichting leest u hoe u deze data kunt lezen en toepassen.
Downloads
Hieronder vindt u de werkelijke verbruiksdata voor gas en elektriciteit van +/- 80 adressen gemeten tussen mei 2012 en maart 2014.
Downloads
In deze dataset vindt u een verzameling gegevensbestanden met uit meetdata samengestelde profielen per SBI-code waarmee u een voorspelling van de vraag naar elektriciteit voor een bedrijf kunt maken. De profielen zijn gebaseerd op een bewerking van in 2023 bij grootverbruikers van elektriciteit in het Liandergebied gemeten zogenaamde kwartierwaarden en de 7 standaard K&O-profielen van Liander. Er is een koppeling gemaakt met de SBI-indeling die de Kamer van Koophandel en CBS hanteren. Elk bestand correspondeert met een SBI-code. In een Excel overzichtsbestand kunt u zien welk specifiek gegevensbestand je moet hebben.
In de toelichting leest u hoe u deze data kunt lezen en toepassen.
Downloads en links
In deze dataset vindt u een verzameling gegevensbestanden met uit meetdata samengestelde profielen per SBI-code waarmee u een voorspelling van de vraag naar gas voor een bedrijf kunt maken. De profielen zijn gebaseerd op een bewerking van in 2023 bij grootverbruikers van gas in het Liandergebied gemeten zogenaamde uurwaarden en een standaardprofiel van Liander. Er is een koppeling gemaakt met de SBI-indeling die de Kamer van Koophandel en CBS hanteren. Elk bestand correspondeert met een SBI-code. In een Excel overzichtsbestand kunt u zien welk specifiek gegevensbestand je moet hebben.
In de toelichting leest u hoe u deze data kunt lezen en toepassen.
Downloads en links
Dataverzoek indienen
Bent u op zoek naar specifieke data die niet tussen onze open data te vinden is? Dan kunt u een dataverzoek indienen. Denk aan het energieverbruik van aansluitingen in een bepaalde straat of de ligging van kabels, leidingen en stations in een bepaalde gemeente. De data kan u helpen bij het maken van keuzes en de onderbouwing hiervan. De data kan u ook ondersteunen bij het plannen en uitvoeren van werkzaamheden met grondroering.Een verzoek voor specifieke data over ons distributienetwerk en/of aansluitingen dient u in via het centraal platform Partners in Energie. Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan krijgt u binnen 10 werkdagen bericht over de mogelijkheden, wanneer u de data kunt verwachten en mogelijke kosten.