Capaciteit op het net

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. Op deze punten is de maximale capaciteit van het net bereikt. In Friesland is een knelpunt opgelost.

9 november 2023
Gelderland, Noord-Holland
Zonnepanelen windmolen en blauwe lucht

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting (aansluiting > 3 x 80 ampère). U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Per provincie ziet u in welk specifiek gebied de maximale capaciteit van het net is bereikt.

Volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net

Friesland

In Friesland is een knelpunt opgelost. Dat is in Rauwerd voor teruglevering. Dit komt doordat de verzwaring gereed is.

Meer informatie over knelpunten in Friesland per regio

Gelderland

In Gelderland gaan we in vier gebieden onderzoek doen naar congestiemanagement, namelijk in:

  • Arnhem (verdeelstation Kattenberg, verbruik)
  • Bemmel (verbruik en teruglevering)
  • Nijmegen (verdeelstation Sint Annamolen, verbruik en teruglevering)
  • Zevenaar (verbruik)

Meer informatie over knelpunten in Gelderland per regio

Noord-Holland

In Noord-Holland gaan we in Monnickendam onderzoek doen naar congestiemanagement voor verbruik en teruglevering.

Meer informatie over knelpunten in Noord-Holland per regio

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen.

Vraag online uw vermogen aan

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeerden we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk.

Lees meer over capaciteit op het stroomnet

Congestiemanagement nieuwe stijl

De ACM heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is.

Lees meer over congestiemanagement